HÄKÄposti ONLINE -logo

www.swradio.net

RADIO POLARIS 87,9 MHz

Äänessä! 4.-6.7.1997

Kiitos Texin, minäkin pääsin mukaan Viitasaarelle Radio Polariksen perinteiselle radiokeikalle. Ennakkohommia tosin olin ottanut tehtäväkseni erittäin paljon. Hoidin nimittäin radiomainosmyynnin. Syy, miksi juuri tuona viikonloppuna oltiin liikeellä, johtui siitä, että silloin oli Musiikin Aika - Time of Music -nykymusiikin festivaalit ja lauantaina Wilma Markkinat.

Radiomainoksia myymässä

Mainosmyynti alkoi mainosaikahinnoittelulla, Viitasaaren puhelinluettelon kopioinnilla ja mainoskirjeen postituksella 100 yritylkseen. Niiden pohjalta suoraan tuli vain yksi mainosaikatilaus Lomamotelli Valkamalta. Seuraavaksi suunnittelin mainostaukojen ajoaikataulun. Aloitin myyntitouhut juhannukselta ja hommaa piisasi heinäkuun alkuun, jolloin oli vihdoin tuo hieno radiokeikka. No sen verran oli tuosta mainosmyynnistä tuloja, jotta saatiin juontajille edes t-paidat painatettua. Oli niittenkin kanssa tosin tekemistä, että saatiin, mutta hyvä niin.

Mainosaikamyynnin tulokset tosin olivat erittäin huonoja. Melkein pakkomyynnillä sitten vihdoin reagoivat Viitasaaren Kaupunki (jolle olin edellisellä joulukeikalla myynyt mainosaikaa) ja Viitasaaren Posti.

Uskomattoman paljon työtä ja mahdottoman vähän tuloksia. Yrittäjät eivät lainkaan olleet innostuneet vain yhden viikonlopun mainostamiesta. Ja muutenkin valittelivat, ettei tuo asema edes kuulunut ja "kuunteleeko sitä kukaan" -tyyliä oli ilmassa.

Saatuani kokoon mainostekstit, käytin mainosääininä sysmäläisiä, Päijänneradion ohjelma-avustajia. Nauhoitin puhtaan selostusäänen siis Sysmän studiossa ja miksasin sen musan kanssa kotona Mäntyharjulla. Käytin apuna veljen Pentium -tietokonetta, johon tallensin materiaalin ja jota miksailin vielä lisäten mm. kaiun. Olen oikeastaan vieläkin lopputulokseen hyvin tyytyväinen, kun olen näin jälkikäteen materiaalia kuunnellut.

Loppujen lopuksi saamieni mainosrahojen kävi niin, että veroviranomaiset katsoivat sen henkilökohtaiseksi tuloksi, joten siitä meni ennakkopidätysprosetin mukainen ennakkovero. Kulujakin laskin puhelimenkäytön, kopioinnin, postituksen ja matkakulujen osalta niin suurina, ettei käteen jäänyt oikeastaan mitään.

Asemalla äänessä

Saavuin Radio Polariksen studiolle jo torstai-iltana. Anssi oli vastassa tuolla vanhalla palotalolla, jossa kaupungilta vuokratut studiotilat sijaitsivat. Koska päivä oli ollut helteinen, niin käytiin järven rannan uimalassa kastautumassa. Pyöritettiin jo nonstopmusaa eetteriin, eli asema oli jo hallussa. Hain illalla veilä Musiikin Aika -festivaalipaikalta Pressi-Passin, että saan rauhassa tehdä tarpeellisia juttuja ja haastatteluja. Yöksi pystytin oman teltan ja hyvin siinä nukkui, ruohomaton päällä, ihan siinä vanhan paloaseman pihalla.

Aloittelimme sitten juonnetun ohjelman lähettämisen perjantaiaamuna ja kerroimme, mitä sen viikonlopun aikana oikein tuleman pitää. Itse kävin jo tekemässä musiikkifestivaalin taiteellisen johtajan haastattelun, jota ajettiin lähetykseen sinä viikonloppuna pari-kolme kertaa.

Siinä päivän mittaan alkoi vähitellen kohti iltaa tulla dj-porukkaa ja muita radiohemmoja paikalle. Mielenvirkistykseksi keksittiin pystyttää vanhan paloaseman letkutornin päähän 2-studio. Oheiset kuvat kertokoot lisää.

Koska perjatai-illasta tuli kuitenkin tuulinen ja sateinen, lopulta pojat joutuivat kattamaan tornin yläosan, ylöshilatun grillin ja studiolaitteet isolla pressulla. Jossain vaiheessa itsekin uskaltauduin kiipeämään tornin päälle ja videoimaan poikien touhuja ja ohjelmantekoa. Lopunaikaa sitten kuitenkin pysyttelin visusti maan kamaralla.

Omia ohjelmia olin jo ennakolta varautunut vetämään valmistamalla soul -ohjelmaa varten juontamattoman musiikkinauhan ja tuomalla parin vuodentakaiset "A History of Rock´n Roll Radio" -nauhat mukanani. Niitä sitten soittelin tiuhaan tahtiin, kolme osaa päivässä (yhteensä kahdeksan 30 minuuttista). Lisäksi juonsin ainakin kolmena aamuna tunninmittaisen herättelyohjelman sekä vielä iltapäisivin tunnin mittaiset iltapäivämakasiinit. Makasiiniohjelmiin tein muutamia pikahaastatteluja Musiikin Aika -festivaalista, Artport- taidenäytelystä ja Wilkma Markkinoilta. Valitettavasti vain langaton mikki, jolla oli tarkoitus saada suora yhteys torilta, ei kantanut vastaanottimeen, joka oli näköyhteyden päässä, letkutornissa. Laskujeni mukaan olin äänessä tavalla tai toisella kymmenen tuntia noiden kolmen päivän aikana.

Ilta- ja yöaikaan olivat sitten muut äänessä vuorotellen, käyttäen perinteistä kaikulaitetta aika rajulla mutta mielenkiintoisella tyylillä. Itse en käyttänyt kaikua, kuin mainoksissa.

"Kapteeni Nemon" laivalla Keiteleellä

Mieliinpainuva ja erikoinen ohjelmanumero oli "Kapteeni Nemon" laivalla risteily Keiteleellä. Koko radioviikonlopun osallistujat lähtivät matkaan ja saatiin ihailla kesäisiä maisemia ja Viitasaaren keskustaa Keiteleen aalloilta.

Risteilylle lähdettiin lauantaina iltapäivällä. Aikaa meni siinä pari tuntia ja sen aikaa taajuudella kuultiin nonstop - musaa CD-soittimelta. Sää oli vaihteleva ja välillä nautittiin auringonpaisteesta ja välillä jouduttiin sateen ajaksi siirtymään laivan (entisen hinaajan) sisätiloihin.

Otin runsaasti valokuvia, kuten ohesta voit havaita. Lisäksi mukana oli videokamera, jolla koko keikasta sain muutenkin tosi hienoja kohtauksia talteen. Samalla nauhoitin muutamia pätkiä lähetyksestä ääniraidalle. Mielenkiintoinen tulos, joten taidankin tässä taas kerran katsoa tuon videon!

Radio Polariksen studiossa

Tässä vielä pari välähdystä päälähetysstudiosta. Tosin siis tuona viikonloppuna käytössä oli pari muutakin väliaikaista studiota; tuo edellä mainittu "tornistudio" ja "asuntovaunustudio", joka oli käytössä vielä sunnuntaina, kun tornisudio oli purettu.

Lopuksi

Lähtisin toistekin keikalle, mutta taidanpa jättää paljon muun tekemisen vähemmälle suosiolla. Ohjelmienteko on hauskaa ja pysyy tuo "ammattitaito" yllä. Aion vastaavista jatkokeikoista kertoa tällä foorumilla lisääkin, jos niitä on tullakseen. Stay tuned!


©WEBdesing HÄKÄStudio25.11.2017