HÄKÄposti ONLINE -logo

www.swradio.net

Teksti ja kuvat: Tapani Häkkinen
Julkaistu: DX-Kuunteija 1/92

Tässä on radioaseman logo

Etelänmatkallaan ei vanha diksari malta pitää sormiaan erossa vastaanottimestaan. Madeiran matkalla tuli eetteriä seurattua jonkin verran myös FM:n puolelta. Samalla matkalla kiinnostus radioasemia kohtaan oli niin kova, että pitihän yhdellä vielä pistäytyäkin. Tosin DX-Kuuntelija-lehti on jo aiemmin esitellyt Madeiraa ja sen radioita. Jutut löytyvät lehdistä 5/88(s.9) ja 2/90 (s.9).
Nyt on vuorossa lähempi esittely Estacao Rádio Madeira radiotalosta ja studioista.

Tässä on Duarte Silván kuva

Kuva 1: Tuottaja Duarte Silvá vaatimattomassa FM-studiossa.

Asema sijaitsee ylhäällä, turistien kiertoreittiin kuuluvan näköalapaikan Pico dos Barceloksen välittömässä läheisyydessä. Itse nousin paikalle pääkaupungin Funchalin keskusaukion taksiasemalta edullisella taksikyydillä. Alaspäin mentiin sitten jo kävellen.

Ilman ennakkosuunnitelmia ja ennakkoon mitään ilmoittamatta työnnyin aseman sivuportin kautta etupihalle. Keski-ikäinen, madeiralaisittain tummatukkainen nainen päästi minut sisälle odotusaulaan. Pienen odottelun jälkeen paikalle saapui nuori kaveri, tuottaja Duarte Silvá. Vaikka hänellä oli musiikkiohjelma juuri menossa, hän ehti jutustella ja esitellä paikkoja siinä välillä.

Aseman keskiaaltolähetin on pystytetty jo vuonna 1945. Toinen lähetin on yli vuosi sitten (1990) pystytetty FM-lähetin. Keskiaaltotaajuus on 1485 ja tehoa Gatesin lähettimellä on yksi kilowatti. Duarten mukaan suunnitelmissa on hankkia lupa nostaa tehoa kymmeneen kilowattiin.

Portugalin nykyinen radiolaki sallii perustaa yksityisiä asemia myös FM:lle. Niin Rádio Madeirakin on polkaissut pystyyn lähettimen taajuudelle 96 MHz. Tehoa on Duarten mukaan 600 wattia. Mutta saaren vuoristoisen pinnanmuodon vuoksi asemaa voidaan kuulla vain alhaalla merenrannalla sijaitsevassa pääkaupungissa Funchalissa.

Tässä on kuva radiotalosta

Kuva 2: ERM:n toimitalo Pico dos Barceloksella.

FM-studiota esitellessään Duarte naureskeli ja valitteli kovin, että studio näyttää vielä keskeneräiseltä. Musiikkoformaatti FM:llä on suunnattu lähinää nuorisolle: diskoa ja päivän hittejä. Esittelynsä välissä Duarte huikkasi eetteriin asemakuulutuksen ja laittoi CD:n pyörimään. Sitten lähdimme katsomaan lähettimiä ja kaeskiaaltostudiota, jossa kollega Fatima veti omaa showtaan. Ja taas Duarte naureskeli ja valitteli, että tämäkin studio on kovin vanhanaikaisen ja vaatimattoman näköinen. Kalusto tosiaan näytti olevan melko vanhaa. Asema onkin saaren vanhimpia.

Tässä on kuva radiotalosta kaukaa

Kuva 3: Näkymä Pico dos Barcelokselta aseman suuntaan.

Ohjelmat ovat molemmilla aaltoalueilla eriytyneet. Keskiaalloilla kuullaan uutisten ja informaation lisäksi Rádio Turista englannin-, saksan-, ruotsin- ja tanskankielisiä lähetyksiä. Yhteistä kanaville on vain tiettyjen uutisten lähettäminen molemmilla kanavilla samaan aikaan. Uutisia saadaan Portugalin mannermaalta, katolisen kirkon Rádio Renacencalta. Asemalla on telexyhteys Lissaboniin, Portugalin kansalliseen Luza-uutistoimistoon.

Kaksikerroksisen radioasemarakennuksen pihalla tiirailimme talon katolla olevia mastoja. Keskiaaltoantenni oli ripustettu kahden maston väliin. Pihalla makasi pystytystä odottava ristikkomasto. Eli rakenatmista ja kaikenpuolista parantelua tällä asemalla oli vielä tulevaisuudessa tiedossa.

Tässä on kuva Fatimasta

Kuva 4: ERM:n keskiaaltostudiossa työskenteli Duarten kollega Fatima.

Kiitokseksi ystävällisestä asemaesittelystä ohjelmanteon lomassa lupasin lähettää suomalaista musiikkia. ja niin keväällä Duarte Silvá sai vastaanottaa Bogart Co.:n levyn Dance On. Muito Obrigado, Duarte.

Samalla visiitillä tälle tropiikinomaiselle saarelle tuli seurattua muidenkin FM-asemien ohjelmia. Nyt oli Rádio Clubella jo mainoksiakin, kuulutuksia ja uutisiakin ohjelmistossa. Ilmoinen yllätys oli kuulla asemakuulutus selvällä suomella: "Ole kuulolla. Rádio Clube, taajuus 106,8. Viihdettä päivin ja öin. Kaksikymmentäneljä tuntia vuorokaudessa musiikkia. Rádio Clube".

Tässä on kuva Tapanista

Kuva 5: Jutun kirjoittaja Pico dos Barceloksen näköalapaikalla.


©WEBdesing HÄKÄStudio25.11.2017