HÄKÄposti ONLINE -logo

www.swradio.net

Teksti: Tapani Häkkinen
Julkaistu: DX-Kuuntelija 10/1989

KAUKOKATSELIJAN UUSIN APUVÄLINE:

D-100 DE LUXE -
TV-KONVERTTERI

Hukkuvatko kaukoasemien tärkeät signaalit TV:n kohinaan? Peittääkö voimakas asema useita heikkoja asemia alleen? TV-kaukokatselijan "taikalaatikko", englantilainen D-100 on oleva pelastuksesi. Tietysti mikään kelien tae tämäkään laite ei ole. Jos ei keliä, niin mitään ei näy suurennuslasillakaan.

Yleistä

Aluksi tietysti pärjää ilman tätä konvertteriakin, mutta ruokahalun kasvaessa ja halutessa metsästää kunnolla esimerkiksi arabeja, laitteen hankinta on jo perusteltua. D-100:sta saa sitten täyden hyödyn irti, kun on jo jonkin verran kokemusta ja perustiedot kaukokatselusta. Kelien tuntemus ja se, että osuu oikeaan aikaan bandille, ovat ensimmäiset asiat, jotka pitäisi olla kunnossa, kun otetaan D-100 avuksi.

Tässä on kuva D-100 De Luxen etupuolesta

Tältä se näyttää: D-100 DE LUXE!

Ihanteellinen laitteistokokoonpano, joka tarvitaan D-100:n lisäksi, on videonauhuri (yksinkertainen "karvalakkimalli"), FM-radio, televisio ja antennien suuntaukseen antenniroottori. Ja varokin hankkimasta sellaisia laitteita, joissa on kohinasalpa!

Se, miksi mainitsin tuossa alussa tarvittanana lisälaitteena FM-radion, johtuu D-100:n uudemman mallin erikoispiirteestä, josta De Luxe on saanut nimensäkin. Konvertterissa on mukana moniäänij ärjestelmä. Voit kytkeälaitteen FM-radiosi antennisisääntuloon koaksiaaliliittimellä ja näin kuulla taajuusvälillä 104-108 MHz tv-ohjelmien äänet. Järjestelmään kuuluvat myös OIRT -kanavat alkaen 65 MHz:stä.

Hankinta

Laitteen takapaneeli

D-100:n hankkiminen on jo sekin pienen tarina arvoinen. Laitteella ei ole varsinaista maahantuojaa, koska menekki on vain muutama laite vuosittain. Vapailta markkinoilta voi tietysti yrittää tiedustella, olisiko yhtään vapaana. Mutta tuskin kukaan siitä hevillä luopuu, onhan laitteen De Luxe -malli kuitenkin melko uusi. Varmin tapa hankkia laite on se, ettätilaa sen suoraan Englannista, HS-Publicationsilta, jonka osoite on 7 Epping Close, Derby DE3 4HR, England.

Hinta tämänhetkisten tietojen mukaan on 102 puntaa. Hankinta muodostuu hiukan halvemmaksi, kun ottaa osaa yhteistilaukseen tai tilaa itse ja hankkii samalla kertaa useampia kappaleita maahan. Tällä systeemillä säästää ensinnäkin ostohinnasta jo muutamia puntia. Kysy alennuksia HS-Publicationilta. Hintaan on sitten osattava laskea erilaiset tullimaksut, silläniiltä ei voi välttyä. Pitkään hankinta-aikaan on syytä varautua ajoissa, sillä toimitusaika venähtää tullin vuoksi helposti kahteen kolmeen kuukauteen.

Asennus ja käyttö

D-100:n sisuskalut

Laitteen mukana seuraavat englanninkieliset asennusohjeet, joiden mukaan on kieltä taitamattoman hiukan hankala toimia. Sen vuoksi kerron seuraavassa hieman sen asentamisesta. Osta laitetta odotellessasi valmiiksi sähköpistokkeen maadoitettu malli, sillä laite toimitetaan maahan ilman sähköpistoketta.

Laite kytketään koaksiaaliliittimillä vastaanottimiin. Ohuempi ja lyhyempi kaapeli kytketään TV-vastaanottimeen. Pitempi kaapeli liitetään FM-vastaanottimeen. Konvertterin ulostulosignaalin löydät UHF- kanavalta väliltä E25-35. Siellä on parikin kohtaa, josta kuva näkyy. Valitse paras vaihtoehto. Kun käytät äänimahdollisuutta, napsauta S-kytkin ala-asentoon, kuten kuvassa 4. OSC-säätimellä valitset sitten kuvaan sopivan äänitaajuuden, jos kelit antavat myöten.

Kuvan 4 mukaan käännä RF- ja IF-säätimet täysin auki eli myötäpäivään. Näin täysi vahvistus on päällä. Jos signaali on liian voimakas ja kuvan laatu kärsii, voidaan voimakkuutta vähentää kääntämällä säätimiä vastapäivään. Kunnon kelien tullessa, muista kääntää säätimet takaisin täysille, tai hyvät asemat menevät ohi.

Sitten kaistankavennustoimenpide. Normaaliasennossa W- ja N-kytkimet ovat ala-asennossa. Tällöin käytössä on kapein kaista. Näin voidaan myös erottaa asemia toisistaan, sillä eräät kanavathan ovat osittain päällekkäin, esimerkiksi E2 ja R1. Tarpeen mukaan voit kytkeä suotimet pois päältä joko vuorotellen tai molemmat yhtäaikaa.

Käytössä täytyy myös muistaa, että laitteessa ei ole on/off -kytkintä, joten se kytketään käyttäen sähkötöpseliä. Valmistajan mukaan tämä on turvallisinta. Tietysti tekniikan tunteva voi itsekin asentaa tuon kytkimen kotelon etu- tai takapaneeliin. Kyseessähän on käyttömukavuus - tee niin kuin tuntuu parhaimmalta. Kannattaa kuitenkin kytkeä laite pois sähköverkosta silloin, kun sitä ei käytetä.

Käyttökokemuksia

Itselläni D-100 De Luxe -konvertteri on nyt ollut runsaan vuoden. Alussa tietysti oli hiukan asennushankaluuksia, mutta nyt voinkin todeta, että laitteen hallinnan oppii kyllä huomaamatta käytössä. Alun hankaluuksista ei kannata hermostua.

Olen tosiaankin ollut tyytyväinen hinnakkaasta hankinnastani, vaikkei niitä arabeja olekkaan vielä näkynyt. Laitteesta löytyy vielä paranneltavaakin. Taajuusnäytön puuttuminen on mitä ilmeisin puute sillä OIRT-taajuuksia kuunnellessa saa aina arvailla taajuuksia. Ehkä siihenkin joskus tulevaisuudessa saadaan parannusta. Tietysti voisi itsekin kokeilla jonkun taajuuslaskurin liittämistä laitteeseen, jos vaan osaa ja uskaltaa.

Lopuksi vielä muutama varoituksen sananen. On huomattava, että erityisen varovainen on syytä olla kytkettäessä laite antennikaapeliin, jossa on antennivahvistimella tuotettua signaalia. Jos järjestelmään pääsee vuotamaan vähänkin ylijännitettä, rikkoo se herkän laitteen osia. Näitä on hankala etsiä ja korjata. Mutta jos yrität tätä, niin mittaa ainkin, ettei missään tapauksessa pääse tapahtumaan mitään virtavuotoja.


©WEBdesing HÄKÄStudio25.11.2017