HÄKÄposti ONLINE -logo

www.swradio.net

Teksti: Tapani Häkkinen, Tuustaipale
Julkaistu: Radiomaailma 2/1996

KESIS -96 HIMOKSEN MAISEMISSA

Viimevuotiseen malliin tälläkin kertaa kesäkokouspaikaksi oli valittu Jämsän Himosvuori. Sopi juuri minulle, kun edellisvuoden kokous jäi siellä väliin.

Perjantai 2.8.96

Vastaanotto avautui alkuillasta, neljältä. Melkein heti alkoikin porukkaa tulla tipottain. Suurin osa porukasta majoittui hirsimökkeihin, muutama vietti nuo pari yötä myös hotellin tarjoamien siipien suojissa. Olin itse tyytyväinen hotellihuoneen varustuksiin ja hintaan sisältyviin aamupaloihin.

Ohjelma aloitettiin virallisesti lipunnostolla kello 20.15. Reilun parinkymmenen kokousvieraan läsnäollessa lippu saatiin kuin saatiinkin Himoshotellin lippusalkoon. RKO, Risto Kotalampi SDXL:n puheenjohtaja ja Keski-Suomen Taaajuuspartion puheenjohtaja Martti Salminen puhuvat lyhyesti ja toivottivat kokousvieraat tervetulleiksi.

Puoli yhdeksältä oli vuorossa Diakisa, jonka kuvat olivat ainakin minulle vaikeita. Diakisa oli yhtenä osakilpailuna henkilökohtaisessa ja joukkuekisassa.

Heti diakisan päätyttyä JiS ja RK, Raimo Kaksonen aloittivat tunnin mittaisen kuvakerrontansa Kaukoidän matkasta humoristisesti esitettynä. Matkakohteisiin olivat kuuluneet Singapore, Hong Kong, Macao, Filippiinit, jossa pojat kohtasivat hirmumyrskyn marraskuussa -95, Indonesian Borneo ja Malesia. Seurasin kuvakertomusta kiinnostuneen kateellisena, siksi mielenkiintoinen se oli. Niin myös sarjaan liittyvät asemakuulutukset ja äänikuvat. Loppuilta käytettiinkin sitten saunomiseen saunassa, joka oli viimevuotisesta poiketen Himoksen vesipuiston sauna.

Kuva 1: Radioaiheisen romun tongintaa pihalla

Lauantai 3.8.96

Jyväskylän paikallisosasto KesTaPo oli tänä vuonna ottanut vastuuta viimevuotista enemmän kokouksen järjestelyistä. Huonoa sanaa järjestelyjen puolesta minulla ei oikeastaan koko viikonloppuna ollut.

Kymmeneltä piti olla ohjelmassa retki viestilaitemuseolle Petäjävedelle, mutta lähtijöitä ei tuntunut olevan. Luvattu Elstarinkaan myyntipiste ei näkynyt jostain syystä paikalla.

Yhdeltätoista lauantain esittelyspisteet oli avattu. Kokoushuoneessa satelliitti/tvdx -porukka kokoontui Jarmo Sutisen johdolla. Paikalle tulivat myöhemmin vielä FM-puolen poppoo. Takapenkillä idattiin kouvolalaisia, jotka olivatkin uusia ko- kouskävijöitä. Näyttelin tämän kesän tv- keleiltä videota Salosell ja Sutiselle, jotka tunnistivat videonauhaltani Ukrainan television tunnuksen. Muut jutut liikkuivat kummallisessa RDS-manager-palikassa, jolla saadaan RDS-tekstit tavalliseen fm-vastaanottimeen. Harkinnan arvoinen kapistus, joka on tuhat markkaa halvempi systeemi, kuin varsinainen RDS-vastaanotin. Tilauksia taidettiin jo kasata.

Kuva 2: Radio Keski-Suomen toimittaja Juha Hintikka haastattelee suoraan lähetykseen DX-Palvelu Oy:n myyntipisteessä Antti Marviaa.

RKO esitteli kokoushuoneessa modeemeja, jotka olisivat käyttökelpoisia internetyhteyksissä. Toisessa huoneessa opetettiin vaihtamaan paristo liikennevastaanottimeen ilma, että muistit katoavat. Samanaikaisesti paikalle saapui Juha Hintikka Radio Keski-Suomesta ja veti meidän kolmen porukan (THä, JSU ja PSA) haastatteluun suoraan ohjelmaan. Haastatteluun joutui myös DX-Palvelun Antti Marvia.

Puoleltapäivin DX-Palvelu avasi putiikkinsa ovet. Tarjolla oli runsaasti dx-aiheista materiaalia. Radiomaailma -colleget ja t-paidat tekivät kauppansa. Kokousvierille oli myynnissä myös uutta kirjaa "Radion rajaton maailma" sadanviidenkympin hintaan.

Huomasin ruotsalaisen pariskunnan olevan ainoana ulkomaalaisena paikalla. Kun piti alkaa kirpputori, senlaatuisen toiminnan huomasin olevan menossa ainakin parkkipaikalla, jossa oli myynnissä antenneja ja muuta roinaa suoraan autosta. Kävin syömässä lounasta sisällä ja kun tulin ulos, oli sadekuuron jälkiä pihalla. Varjohallistus ei kokoontunut, kun ei ollut kiinnostuneita, eikä vetäjääkään näkynyt. Receptionissa oli vastaanottopalveluiden lisäksi kahvia pullineen myynnissä ja Skanneri-lehden myyntipiste. Paikalla on myös pari vastaanotinta kokousvieraiden käytössä.

Kolmelta alkoi petankkikisa, jota vaivasi sadekuurot. Neljältä oli sitten kokoushuoneessa anennikeskustelua. PSA, Pertti Salonen kertoi antenneista ja niiden rakenteista. Oikein mitoitetut antennit ylös, niin johan kuuluu! Esitystä havainnollistettiin Foto-CD -soittimella.

Radiomaailma-lehden tulevaisuus -nimikkeen alla keskusteltiin paljosta muustakin. Katetradilla istuivat Radiomaailman päätoimittaja SMO, Sami Mollgren ja toimitussihteeri Heikki Aarrevaara. Keskustelu lainehti aiheiden, Radiomaailma -lehden vastaus internetille ja teksti-TV on myös tiedotusväline. Saatiin kuulla, että internetistä imuroituja tietoja on jo voitu välittää myös teksti- tv:n sivuille. Kerrottin, että internetin kautta on tullut liitolle myös muutamia jäseniä, kun yleisöstä epäiltiin, että oikeastaan internet veisi meiltä jäseniä. Syvällisen keskutelun innoittaman ideat lentelivät. Niin sitä pitää. Harvoinpa olen muuten ollut tällaisessa kesiksessä, jossa pohdiskelu liiton tilasta olisi ollut näin syvällistä.

Ilta kuudelta SDXK:n vuosikokouksen veti jo vuosien rutiinilla Jarmo Salmi. Jäsenmaksua nostettiin, taas kerran.

Päättäjien haastattelussa pyydettiin kritiikiä uudesta kirjasta, jonka koepainos oli viitisensataa kappaletta. Uusittu painos jukaistaan myöhemmin. Kirjan toimittaja Mika Mäkeläinen kertoi kirjan kokoamisesta. Kirja ei ole vielä lainkaan täydellinen, siksi toimituskunta haluaa toiseen painokseen vinkkejä ja korjausehdotuksia. Tuotiin vielä kerran esille, että ollaan huolissaan jäsenmäärästä, ehkä kirja auttaa jotain siihen.

Kahdeksalta alkoi juhlapäivällinen ja banquet hotellin alakerrassa. Hyvää ruokaa oli tarjolla, alkupalana kylmä kalapöytä, lämmin ruoka oli paistiviipaleita ja perunalaatikkoa. Ja tällä kertaa riitti kaikille. Tila oli juuri ja juuri sopivan kokoinen, vaikka sijaitsi alakerrassa, pubin yhteydessä.Taikuri Urpo Marttinen esiintyi. Nuoriso osallstui myös taikatemppujen tekemiseen. Näytöksen kyyhkytkin kujersivat iloisesti. Samalla julkaistiin Radiomaailma -lehden vuoden -95 paras lehtijuttu. äänestyksen voitti Jopi Nyman Joensuusta Lontoon radioasemia käsittelevällä jutullaan. Toiseksi tuli Markku Sollo Tohmajärveltä päivällä kuuluneista keskiaaltojenkeistä kertoneella artikkelillaan ja kolmanneksi helsinkiläinen Juha Ignatius jenkkikuuntelun saloihin johdattaneella kirjoituksellaan.

Tunnustuksiakin jaettiin: 200 maata saavuttaneet saivat lautasen ja 150 maata saivat mitalin ja ansoituneille annettiin liiton viirejä. Viirin saivat Raimo Mäkelä, Jarmo Havukunnas, Matti Kumpulainen, FM-TV Busybody ja Raimo Lonka.

Kokouksen ajan jatkunut kisa jatkui yllättävällä osakilpailulla, jossa sai mahtavasti lisäpisteitä: lausu keksimäsi dx-aiheinen runo. Osasta runoja huomasi, että kyllä se runosuoni pulppuaa, vaikka ei olisi kuin pari minuuttia aikaa keksiä. Itse pidin Kaksosen runoa parhaimapana. Kisassa muuten oli melko helppo kerätä pisteitä: jo vastauspaperin jättämisestäkin sai pisteen. Raimo Kaksonen voittikin kesäkokouksen henkilökohtaisen kilpailun ja hän oli myös mukana voittaneessa Pohjanmaan joukkueessa.

Huutokauppassa oli asiallista tavaraa, joka meni kaupaksi asiaankuuluvien kokkapuheiden kera, jopa Trio, joka sai kohtuuhintaan uuden kodin. Järjestäjät tuntuivat pitkästä aikaa olevan erityisen tyytyväisiä illan tuottoon.

Sunnuntai 4.8

Kelikeskustelu oli siirretty puolella tunnilla, koska V.K.Lehtoranta saapui suoraan rautatieasemalta. Erityisesti FM-porukkaa oli paikalla. Mielenkiintoista oli, tosi osa meni yli hilseen, mutta uuttakin oppi. Keskustelu oli niin mielenkiintoinen, että se venyi hiukan. Suurin osa kokousvieraista olikin liuennut sunnuntaiaamun aikana matkoihinsa varmaan melko tyytyväisenä, sillä kokouksen kritiikkipalaveriin ei lopputohinoissa osanottajia löytynyt.

Summa summarum

Samat vanhat parrat paikalla, tosin muutama uusikin ilkesi naamaansa näyttää. Uusiakin tuttavuuksia solmittiin, joten antoisa kokous kaikin puolin. Missähän seuraavan kerran tavataan?


©WEBdesing HÄKÄStudio25.11.2017