HÄKÄposti ONLINE -logo

www.swradio.net

Teksti: Tapani Häkkinen
Julkaistu: Hankala Potilas 12.12.1989

LAITTOMISTA ASEMISTAKO
KAAOS ÄÄNIAALLOILLE?

Musiikkikappale toinen toisensa perään soi nonstoppina. Ohjelmassa kuuluu efektejä ja tehosteita. Dj:n puheesta ei saa selvää, se on rankasti kaiutettua vaihtelevan diskomusiikin ohella.

Kyseessä ei ole Ripatin Tapsan Ocsid, vaan katkelma erään suomalaisen laittoman radioaseman eli piraattiradion ohjelmistosta. Ensimmäiset asemat olivat merirosvoradioita, koska ne toimivat kansainvälisellä merialueella, jonne minkään maan lait eivät ulottuneet. Kuuluisin näistä lienee Radio Caroline. Sittemmin asemat nousivat maihin. Suomessa piraattiradiotoimintaa on ollut vaihtelevalla menestyksellä ainakin vuodesta 1974 lähtien.

Aktiviteetti Suomessa on kohtalaista. Asemia on ympäri Suomea parikymmentä. Ne toimivat kuitenkin enemmän tai vähemmän säännöllisesti.

Tässä on Right Wing Radion Logo -pääkallo

Kuva 1: Kuuluisa Right Wing Radion tunnuskuva

Mikä sitten on lain mukaan kiellettyä ja mikä sallittua? Radio-ohjelmien lähettäminen ilman liikenneministeriön ja PTL:n lupaa on kiellettyä. Jos asema jää kiinni, takavarikoidaan rikoksentekovälineet ja tuomitaan sakkoihin tai vankeuteen. Luvattomien asemien kuuntelu tai alan lehtien tilaami- nen eivät ole kiellettyä.

Radion perustaminen helpommaksi

Piraattiasemaveteraani Dj Tex Willer kannattaa vapaaradioaatetta henkeen ja vereen.
-Piraatit haluavat radion tasa-arvoisemmaksi muiden medioiden rinnalle. Kun kuka tahansa saa perustaa lehden Suomessa niin miksei myös radioasemaa. Nyt odotellaan vuosikausia, josko liikenneministeri päättäisi jotain. Valtiovalta pystyy muka päättämään, ketkä ovat puoluepoliittisesti päteviä pyörittämään asemaa.

Tex haluaa herätellä ihmisiä huomaamaan, että radiomaailma voisi olla toisenlainen nykytilanteeseen verrattuna.
-Ihmisten täytyisi herätä tajuamaan, että esim. Mikkelissä olisikin kaksi tai kolme asemaa.

Piraattiasemilla toivotaan tietysti mahdollisimman suurta kuulijakuntaa, mutta asemat eivät uskalla mainostaa itseään kärähtämisen pelossa. Käytännössä kuulijat ovat vain "oman koulun tyttöjä ja poikia".

Laittomia piraattiradioasemia käräytetään muutamia vuodessa. Asemia kuitenkin syntyy Texin mielestä edelleen, koska on ihmisiä, jotka haluavat itse tehdä ohjelmaa ja samalla ajaa vapaaradioaatetta.
-Suomessa on nykyään noin 900 vapaata paikallisradiotaajuutta, joita ei haluttaisi antaa käyttöön.

Dj Tex Willer kannattaa piraattiasemien laillistamista, mutta toisaalta myös niiden teknisen tason valvomista.
-Jonkinasteinen kaaos on odotettavissa Italian mallin mukaan, kun kaikki eivät kuitenkaan ymmärrä tekniikkaa. Telehallintokeskus voisi valvoa teknistä puolta, Tex kaavailee.

Piraattien haittoja vääristelty

Piraattitoiminnasta on myös annettu tiedoitusvälineissä väärää, jopa valheellista tietoa.
-Toimintamme ei suinkaan häiritse ulkopolitiikkaa tai ilmailuliikennettä, niinkuin on usein väitetty. Piraatit toimivat eri aallonpituuksilla ja tehoilla. Lähettimemme eivät voi mitään esimerkiksi lentokenttien voimakkaille lähettimille.
-Perusteettomilla väitteillä yritetään vain saada tavallisten kansalaisten mielipide piraatteja vastaan. Viranomaiset ja tiedoitusvälineet valehtelevat ja väittävät, että piraatit ovat hirveitä rikollisia, jotka vaarantavat ihmishenkiä, Tex jyrisee.

Piraattilähetykset ilman kontrollia

Paikallisaseman suhdetta piratismiin selventää Radio Matvekin uutispäällikkö Juhani "Jutte" Penttinen.
-Jos piraattiasemia olisi paljon, olisi vaarana että siellä päästäisiin möläyttelemään melkein mitä tahansa. Ulos voisi tulla sekä hyvää että huonoa ohjelmaa. Tekstimainonta yleistyisi varmasti ja yleisöllä olisi vaikeuksia erottaa onko kyseessä asiaa vai tekstimainontaa. Näissä asioissa toimittajan täytyisi olla riittävän ammattitaitoinen.

Penttisen mielestä vapaa radiotoiminta voi olla vaarallisempaa kuin painettu sana.
-Kun radiota kuunnellaan jotain muuta tehtäessä, esimerkiksi autoa ajaessa, voidaan mielipiteitä muokata helposti.

Tässä on kuva Radio Matvekin studiosta

Kuva 2: Jutte Penttinen Radio Matvekin studiossa

Penttinen epäilee, että käyttäisivätkö eetterin vapauduttua puolueet ja kansanliikkeet tilaisuutta hyväkseen.

Piraattiradioiden perustajia Penttinen pitää henkilöinä, jotka ovat tyytymättömiä nykyisiin asemiin, ohjelmatarjontaan ja lupapolitiikkaan.

Piraattitoiminta pontikankeittoa

Piraattiradiotoimintaa toimittaja Hannu Taanila vertaa pontikankeittoon. Hänen mielestään piraatteja ei tarvita.
-Ehkä on sellaisia ihmisiä, jotka haluavat kokeilla kaikenlaista. Kysymyshän on vain tavallisesta keksimisen ilosta.

-Suomessa radiotoiminta on hyvin tarkkaan säädeltyä. Se, että tarvitaan joitakin lupia, on vain yhteiskunnan sadistisen hallitsemisen perua, Taanila sanoo.
-Täytyy tietysti olla myös joku järki radiotoiminnassa, sillä asemat eivät saa häiritä toisiaan. Täytyisi olla jonkinlainen rekisteri, jossa määritetään aseman taajuus ja lähettimen teho.

Taanila epäilee, ettei piraateilla ole sen parempaa sanottavaa kuin nykyisilläkään radioasemilla.
-Kyllä se on sitä samaa paskaa, hän toteaa.

Järjestöradiot piraattien sijaan

Mikkelin Lääninradion toimittaja Pertti Lampisen mielestä pikkuasemien kannattaisi kokeilla laajemminkin esimerkiksi Helsingin järjestöradion, "Lähiradion" tapaista toimintaa, koska asemat eivät resurssien puutteessa pysty tarjoamaan kaikkea kaikille.

Tässä on kuva Radio Mikkein studiosta

Kuva 3: Toimittaja Pertti Lampinen Radio Mikkelin Studiossa

-"Lähiradiolla" on sivistysjärjestöjen toimilupa, jonka varassa eri tyyppiset järjestöt lähettävät ohjelmaa omakustannushintaan. Se, joka haluaa lähettää ohjelmaa, voi myös saada oman lähetysajan. Kannattaisi perustaa erilaisia ohjelmapalveluita "Lähiradion" mallin mukaan, ehdottaa Lampinen.
-Silloin olisi todella mahdollisuus toimia myös sellaisella ryhmällä, jolla ei ole teknistä harrastusta ja osaamista niin, että saisi oman aseman pystyyn. Homma voisi toimia ihan hyvin järjestöradioiden kautta, kuten Ruotsissakin on toteutettu. TH


PIRAATTIASEMA KÄRÄHTI

Right-Wing Radio peilattiin PTL:n ja poliisin avustuksella huhtikuussa 1988. Asema käytti luvatonta radiolähetintä musiikin lähettämiseen.

Dj Tex Willerin operoima radioasema jäi kiinni ns.rysän päältä. Aseman lähetystä oli kestänyt puoli tuntia, kun lähistöltä alkoi kuulua ääniä. Lähetys keskeytettiin ja aseman miehistö pakkasi laitteet metsässä reppuuun ja pulkaan. Takaa-ajajat saivat kiinni paksussa lumessa yhden aseman kolmesta miehestä. Laitteet jäivät takaa-ajon tuoksinnassa maastoon. Toinen aseman miehistä jäi kiinni tunnin kuluttua läheiseltä tieltä. Pääoperaattori pääsi kotiinsa neljän tunnin metsäkierroksen jälkeen. Poliisi haki seuraavana aamuna tämänkin tekijän kuulusteluihin.

Tässä on Right Wing R studiokalustoa

Kuva: Right Wing Radion studiolaitteistoa (kuva: RWR)

Jyväskylän raastuvanoikeudessa kesäkuussa 1989 Dj Tex Willer tuomittiin luvattomasta radiotoiminnastaan 70 päiväsakkoon (1400 mk). Laitteiden lisäksi tuomittiin takavarikoidut pulkka, reppu ja kompassi menetetyksi valtiolle. TH


©WEBdesing HÄKÄStudio25.11.2017