HÄKÄposti ONLINE -logo

www.swradio.net

Postikortti Teneriffalta

TENERIFFAN MATKAKERTOMUS 28.2.-14.3.1999

Joskus tammikuussa -99 sain e-mailina viestin, että jyväskyläläinen tuttavani, Pertti Salonen, PSS on suunnittelemassa parin viikon kuvausmatkaa jonnekin etelään. Pitihän siihen heti tarttua, vaikka olin juuri Ruotsin matkalla. Harvoinpa minua on juuri matkoille ollaan oltu pyytämässä. Neuvoteltiin matkakohde selväksi ja laitettiin matkavaraus sisään. Hassen matka ja huoneistohotelli vaatimattomasta päästä varmaan alensivat hintaa jonkin verran. Tilasin kymmenkunta rullaa diafilmiä ja aloitin pakkauksen. Tosin veljeltäni lainaama matkalaukku seikkaili puoli viikkoa, ennen kuin sain sen bussirahtina Pieksämäeltä. Niin, ja sitten iski viikkoa ennen matkaa melkoinen flunssa, ei tiettävästi kuitenkaan A-virus. Mutta sattui pahaksi onneksi niin lähellä matkaa, ettei peruuttamisen mahdollisuutta nähty. Päätin siis lähteä matkaan, vaikkakin puolikuntoisena, ja sehän kostautui. Ja lennonjohtajien lakkokin osui tielle...

Viikko I

SUNNUNTAI 28.2.1999
Taksi vie pihasta Vihantaan. Odotellaan n. 09.15 asti taksissa. Olin katsonut kesäturistista, että pikavuoro tulisi 09.20. Hermostun hieman, kun bussia ei vaan kuulu. Kolme muuta nuorta siirtyy pysäkille puolen jälkeen. Noin 09.40 tuleekin sittenkin bussi. Kuski kertoo, että auton vaihto lentokentälle on sitten Keravalla.

Olen edelleen epäilevällä kannalla ajatellen omaa terveyttä. Flunssan jälkeen en ole vielä terve. Yskittää ja nenä on tukkoinen. Aamulla huomaan juuri ennen taksin tuloa, että ysköksessä on veripilkkuja. Säikähdän, mutta päätän perille päästyäni heti mennä lääkäriin.

Lennonjohtajien lakon johdosta alkuperäisen lähtöajan 16.00 sijasta aamulla teksti-tv:ssä on aika 16.40. Bussin vaihto Keravalla 12.15. Pysähdykset oli Heinolassa, Lahdessa ja Mäntsälässä. Tarkistin viestit kännykästä ja jätin avoimeksi.

Tapaan PSS:n lentoaseman Check-in:ssä. Nyt lähtöaika on muuttunut 20.10:ksi. Mennään syömään jotakin saadulla lipulla. Nyt lähtöaika muuttui vielä kerran, kello 21.00:ksi. Myöhästyminen siis 5 tuntia!

Kuva: Las Teresitasin hiekkaranta, 8.3.1999. Foto: Pertti Salonen.

Noin klo 16.50 kahvilipulla kahvit ja pasteijat transit terminaalin toisessa päässä. Hiki tuli heikossa kunnossa tavaroita kanniskellessa.

Nähdään että Air Europa käyttää IBERIAN väreissä olevia koneita. Paikka on 14A. Turvavyö kiinni. Kone on malliltaan Boeing 727-A200. Liikkeelle 21.20. Lentoajaksi luvattiin 6 tuntia. Ruokana oli avokadoa ja perunaa. Kastiketta en oikein voinut syödä, kun oli varmaan laktoosia mukana. Suklaamusseeta en syönyt, kahvit/teet, sämpylät ja päätteeksi vielä Fazermint. Kahvi oli kamalaa murukahvia!

Jonkin verran pystyin ikkunapaikalta katselemaan, miten Euroopan kaupunkien valot loistivat kuutamoyössä.

MAANANTAI 1.3.1999
Vuorokausi on vaihtunut, niin myös kellonaika GMT aikaan, joka on Suomen aika miinus kaksi tuntia. Laskeudutaan vihdoin Aeropuerto Reina Sofian kentälle, Teneriffan eteläiselle kentälle. Kenttämuodollisuudet menivät joustavasti. Opas kertoo 100 kilometrin ajoajaksi 1,5 tuntia. Hotellilla ollaan sitten 0315. Korvat lukossa, kun noustiin pääkaupunkiin ja laskeuduttiin tänne Orotavan laaksoon. Kaupunki on siis Puerto de la Cruz ja hotelli on Apartementos Tenerife Ving.

Herätys 08. Herään kuitenkin jo 07 ja yritän selvitellä lukkiutuneita korvia. Aamupalaksi kahvia. Puuroa ei ehditty keittää. Sisälämpötila on +21, eli juuri sopiva. Pitäisi päästä soittamaan kotiin, mutta PSS ei saa yhteyttä vanhalla suuntanumerolla. Kuulen kyllä äänitteen sanovan "zero- zero", mutta en ymmärrä, että tuo on juuri se muuttunut ulkomaan tunnus. Päätetään soittaa puhelinkioskista.

Mittasin lämpötilan 37,2, eli nyt sitten heti lääkäriin. Pitkän, n. 20 minuutin etsimisen jälkeen ensinnäkin löydettiin Hassen toimisto ja sen vierestä Hotelli Valle Luz, jossa oli tervetulotilaisuus, jossa Hassen opas Janne kertoi kiertoajeluista ja edullisista liikkeistä ja kaupoista.

Täältä siirryimme sitten suoraan lääkäriin. Lääkkeeksi sain antibioottia, yskälääkettä ym. Läheisestä kioskista soitettiin kotiin ja saatiin tietää tuo vasta voimaan tullut uusi suuntanumero, 00.

Ostan vielä sanomalehtiä ja kortit kotiin lähetettäväksi. Keitän puuron. PSS tulee puuronkeiton jälkeen ruokakassien kanssa. Oli varmistanut, milloin saamme vuokraamamme auton käyttöömme.

Kello 14 kahvit ja teet. Nuhaa on tullut lisää, naama punoittaa ja lihakset tärisevät. Lääkkeet alkavat vaikuttaa. 15.30 alkoivat yskänpuuskat, jotka olivat tosi rajuja, ettei saa henkeä ja on ryhdyttävä hengittämään kuumaa höyryä, joka helpottaa heti. Jätän liian äkäisen yskänlääkkeen käytön suosiolla pois.

Kuva: THÄ mielipuuhassaan Tenerife Vingin huoneistossa, 10.3.1999. Foto: Pertti Salonen.

Matkamme järjestäneeltä matkatoimistovirkailija Sutiselta tuli tekstiviesti PSS:n kännykkään. Oli kuulemma Bahrainissa. Vastattiin, ja kohta tuli viesti takaisin. Lähetetään kirjoittamani postikortit ja ostetaan vielä vähän iltapalaa.

Yskä jatkuu rajuna. Kokeilen kuuman vesihöyryn hengittämistä. Auttaa heti. Kello 17 paikkeilla ulkona sataa vettä toistamiseen. Kuumemittari näyttää 37,1 astetta. Keuhkoista nousee räkää ja nenä on alkanut uudelleen vuotaa. Hyvä.

TIISTAI 2.3.1999
Herätys 07.30. Lämpötila 36,7. Huoneessa +23 astetta. Aamupala 08.45, kahvia, puuroa ja tuoremehua. Klo 09 PSS lähti vastaanottamaan vuokra-autoa. Päätettiin, etten mene ainakaan aamupäivällä ulos. Illalla ehkä läheiseen steak houseen syömään kunnolla.

Ei vielä otettukaan autoa vastaan, siirrettiin sairauteni vuoksi vielä huomiseen. Tiskasin aamuiset astiat. Laitan vielä yhden radioaseman nauhoitukseen: Radio Taoro, 96,5 MHz.

Siivooja tuli siinä 09.45. Vaihtoi roskapussin ja lakaisi lattioita. Ihmetteli sairasta vuoteessa, jopa useana päivänä.

PSS, (Salonen) lähti taas. Nyt etsimään kunnon kirjakauppaa. Sieltä voisi löytyä myös radio- ja tv -lehti, sekä kunnon tarkka kartta saaresta. Pyysin vielä etsimään elektroniikkakuppaa ja katsomaan, löytyisikö minidisk -levyjä ja mihin hintaan. Voisin muutaman varalta ostaa. Ei löytänyt, sillä laitteitakaan minidiskeille ei ollut myynnissä.

Huilin edelleen sängyssä. Yöllä tuli hiki, kun kuume laski. Ei yskittänyt. Nytkin yskä on hiukan rahoitunut. Ruoka klo 12. Lämpötila klo 13 36,4. Suihku klo 13.10. Vielä soittivat lääkäristä, että joku paperi oli jäänyt allekirjoittamatta. Käyn kahdelta siellä. Etsin paluumatkalla elektroniikkakauppaa, mutta ei löytynyt. Väsyin taas. Hotellimme kulmakaupasta ostin tuoremehua ja perunalastuja, jota söin matkamme ajan useita pussillisia.

Kuumetta olikin kello 15 37,1 ja 17.40 36,7. Huonossa kunnossa ollaan. Käydään kuitenkin syömässä läheisessä ravintolassa pippuripihviä ja alkupalana kasa salaattia, jossa oli paljon sipulia.

Vielä auringon laskettua yritän ottaa pitkällä valotuksella diakuvia hotellin päätyikkunasta, mutta tuskin kovin hyvin onnistuvat, 100 ASA:lla. PSS läksi vielä yökuvaukseen hotellin katolle. Kuumetta oli 37,0.

KESKIVIIKKO 3.3.1999

Kuva: THÄ Tenerife Vingin parvekkeella aamupalalla. Foto: THÄ.

Herätys 07. Lämpötila 36,1. Aamupala n. 08. Ensimmäinen tunnelmanauhoitus mahdollista radio-ohjelmaa varten 09.30 parvekkeelta MD-levylle+selostus+ tehosteet, kesto n. 4 min.

PSS läksi uudelleen vastaanottamaan vuoraamaamme autoa, joka oli Ford KA. Jätti sen vielä Hotelli Valle Luzin edustalle. Siivooja tuli 11 jälkeen ja kyseli, jatkuuko sairaus.

Soitin aamulla 9 maissa kotiin kännykällä ja kerroin vointia. Suomessa on 10 astetta pakkasta ja aurinko paistaa.

Kevyt ruokailu klo 13, tuoremehua, leipää ja leikettä. Kello 14 lähdemme ostosreissulle autolla Martianezin ostoskeskukseen ja kaupunginosaan. Palataan monien ostosten kanssa n. klo 1915. Ostoksia: Tv- opas, turistikartta, MD-levyjä 4 kpl hintaan 133 mk, kahdet alushousut, Tenefife-kirjoja 2 kpl, 4 kpl eri CD-levyä   20,- ja perunalastuja. Käveltiin monta korttelia, kun etsittiin noita minidiskejä. Vihdoin yhdestä elektroniikkakaupasta löytyi neljä viimeistä. Hätäisesti ostin ne. Ja tietysti viereisessä liikkeessä löytyy niitä myös, mutta huomattavasti halvempaan hintaan!

Kello 19.50 lämpötila 36,9, väsyttää keikan jälkeen, on sen verran kävelty katuja. Käytiin Martianez -ostoskeskuksen kattoterassilla kahvilla ja kuvailemassa maisemia ja kukkia.

20.30 iltateet/kahvit. Auto saatiin muuten koko loppuajaksi viereisen hotellin kadunpätkälle parkkiin, vaikka näytti joskus olevan kovinkin täynnä. Oltiin aina siis oikeaan aikaan pysäköimässä kulkuneuvoamme, josta olikin paljon hyötyä monilla retkillämme.

TORSTAI 4.3.1999
Herätys 06.30. Lähdemme rantaan Parque Maritimoon kuvaamaan auringonnousua. Syödään aamupala, kun palataan. Tultiin vihdoin kuvaamasta satamasta ja aallonmurtajalta kello 9 pintaan. Kuvattiin tyrskyjä, kukkia, Teide -vuorta. Nauhoitin samalla kukkojen kieuntaa lähikorttelista.

Pitkän pohdinnan jälkeen ja hintatiedustelujen jälkeen vuokrattiin sittenkin viikoksi pieni tv-vastaanotin hintaan 70,-. Siitä olikin iloa, ainakin mulle. Tosin näki espanjaksi dubattuina muutama sarjan osa, joita oli jo aiemmin kotimaan telkkarissa nähty.

Kello 10 lämpötila 36,8. Kello 13 käytiin kattoterassilla katsomassa, kuinka eläkeläiset ottivat aurinkoa uima-altaan reunalla. Otin vähän joka suuntaan kuvia. Oli aika törkeää nähtävää, kurttuiset, vanhat mummot ja papat aurinkotuoleissaan aurinkorasvattuina grillaamassa itseään! Nauhoitin äänimaisemaa ja mukaan taisi tarttua helikopterinkin lentoa. Kyllä oli lämmintä! Miten ne jaksoivatkin paahtaa itseään! En jaksanut viihtyä paikalla kauaakaan. Myöhemmin kävin pari kertaa iltaisin vilkaisemassa maisemia.

Kuva: PSS peruutti pikkukylässä Ford Ka:n tien laidan yli ja paikalliset ihmettelevät. Foto: THÄ.

Kello 13.30 lämpötila 36,7. Lähdetään kello 14.10 omatoimiretkelle Orotavan ja Los Realejoksen kautta jonnekin hemmetin metsää etsimään. Ylhäällä oli pilvet alhaalla ja sumua oli paljon mutkikkaalla tiellä. Sitten ajettiin kuitenkin vikaan ja noustiin hirveää mäkeä ylös. Lopulta veto loppui ja peruutettiin. Toinen takapyörä tippui tieltä. Ja pian läheisen rakennuksen katon reunan yli kurkisti utelias pää katsomaan, missä siellä räsähti. Paikallisia tarvittiin melkoinen joukko nostamaan auto takaisin tielle: "Loco turistas!" Palattiin alas kapea tietä ja lopulta löydettiin tie, minne piti mennä, mutta alkoi olla myöhä ja kosteus ja sumu jatkuivat. Palattiin pettyneenä takasin hotellille.

Myöhemmin illalla alkoi olla nälkä ja mentiin kiinalaiseen, joka oli ihan parin nurkan takana. Tosi hyvää ruokaa ja riittävästi.

PERJANTAI 5.3.1999
Herätys 06.30. Aamupala 09. Katselin tv:tä. Katseltiin, onko pilvistä ja kuinka voitaisiin liikkua eri kuvauskohteisiin.

Lähdettiin läheiseen eläinpuistoon, Loro Parkiin, kello 11.30. Värillisiä tropiikin kaloja lammessa ja gorillojakin omassa aitauksessaan. Alkumatkassa oli puistokuvaaja, joka otti tuon vieressä nähtävän tosi kaamean turistikuvan parin papukaijan edessä. Lunastin myöhemmin kuvan ja hinta oli niinkin korkea kuin 30,-.

Merileijonanäytöksessä kello 14 tulee yllättävä heikotuskohtaus, jalat ja kädet tärisevät. Ostetaan pizzat ja huilataan. Päätetään lyhentää kierrosta mahd. lyhyeksi ja käännytään paluureitille. Sille osuu vielä monta hienoa kohtaa, joista yksi on kallioon louhittu hai/akvaariotunneli. Kuvat lienevät menneet pieleen, koska oli niin pimeää. Ulkona ollaan 1550.

Vahingossa ajetaankin tuttuun satamaan. Otetaan tyrskykuvia. Palataan hotelliin ja yhtäkkiä huomataan, kuinka hieno auringonlasku on menossa. Kun ehditään katolle, rippeet on jäljellä. Katselen tv:tä 22 asti.

Kuva: Papukaijapuistossa, Loro Park, kuvaseikkailijat potretissa. Foto: Visit Flash s.l.

LAUANTAI 6.3.1999
Herätys 08. Aamupala 09.30. Katselen tv:tä. 09.50 tulee taas siivooja. Istuksin parvekkeella lämmittelemässä. Tiskit 10.30. 11.15 mittasin vaihteeksi lämmön, joka olikin 37,2. Ei siis minnekään tänäkään päivänä. Mitähän tästä tulee, kun ei pääse liikkeelle kunnolla, meillä kun oli niin hienot käyntikohteet suunniteltu!

PSS lähtee pitkälle kuvausmatkalle 1130 ja minä jään katselemaan tv:tä ja potemaan kuumetta. 15.00 36,8. 16.00 37,1. 18.30 36,9. 20.00 37,1. 22.00 37,1.

SUNNUNTAI 7.3.1999
Herätys 08. Katselin tv:stä sarjaa "Groving Pains". po. Kirk Cameron.

Välillä kuumemittari tippuu lattialle ja rikkoontuu. Onkin jo aika hankkia uusi! Ruokailu 12.30. PSS lähtee 13.45 Orkideapuistoon kuvaamaan loppupäiväksi. Itse jään vielä huilimaan sänkyyn. Suihku kello 15. Vietän paljon aikaa tv:n ääressä. Nukkumaan kello 23.

Viikko II jatkuu:

TÄSTÄ!


©WEBdesing HÄKÄStudio25.11.2017