HÄKÄposti ONLINE -logo

www.swradio.net

Julkaistu: Radiomaailma 8/2000
Teksti: Tapani Häkkinen, Tuustaipale

SCANDINAVIAN WEEKEND RADIO ÄÄNEEN

Ensimmäinen yksityinen suomalainen lyhytaaltoyleisradioasena Scandinavian Weekend Radio on aloittanut toimintansa väliaikaisen toimiluvan turvin. Se lähettää ohjelmaansa lyhytaalloilla 25 metrin aaltoalueella taajuuksilla 11690 ja 11720 kHz 50 watin teholla joka kuukauden ensimmäinen lauantai. Radioalan harrastajista muodostunut ryhmä on saanut tällä projektilla aikaan sellaista, mitä ei olisi kymmen vuotta sitten voinut kuvitellakaan. Asemalla on myös itse rakennettu lyhytaaltolähetin.

Taustasta

Aseman taustayhdistyksen jäseniä on tällä hetkellä yksitoista yksityishenkilöä. Kaikki ovat pitkään radion parissa toimineita, kokeneita harrastajia; dx-kuuntelijoita, radioamatöörejä ja la-harrasteen parissa toimineita. Monet ovat osallistuneet suomalaisten radioasemien toimintaan ja jotkut ovat tehneet radio-ohjelmia myös ulkomaisille radioasemille.

Yhdistys sai väliaikaisen toimiluvan keväällä 2000 ja aloitti lähetykset 1.7.2000 nimellä Scandinavian Weekend Radio. Toinen lähetyks oli 5.8.2000 ja kolmas on 2.9.2000. Radioaseman kiinteä toimipaikka on Virtain kaupungissa 20 kilometrin päässä keskustasta, Liedenpohjan kylässä. Sinne on sijoitettu radioaseman studio ja lähetinlaitteet antenneineen.

Yhdistyksen jäsenet rakensivat kokonaisen radioaseman antenneineen, antennitorneineen ja lähettimineen. Aseman lyhytaaltoradiolähetin on Suomen ensimmäinen tyyppihyväksytty yleisradiolähetin lyhytaalloille. Lähettimen tyyppihyväksyi Telehallintokeskus kesäkuussa 2000. Lähettimen tyypi on "ESA TX25MB". Lähetysantennina on toiminut puoliaaltodipoli. Masto kastettiin ensimmäisen lähetyksen aikana "Matildaksi". Kuuluvuusalueeseen kuuluvat lähinnä Itämeren ympärysvaltiot, Brittein Saaret, Pohjoismaat ja Venäjän Euroopanpuoleiset alueet.

Ensimmäisen toimiluvan jättämisen jälkeen alkoi asemapaikalla jo valmistelevat työt, antennimaston ankkurin valaminen ja maston puhdistus ja maalaus. Studiotilojen rakentaminen ja lähetinkopin rakentaminen. Valmistelutöihin ja kaikkiin järjestelyinhin osallistui jokainen omalla panoksellaan, jotta kaikki olisi valmista, kun lupa heltiäisi ja ensimmäinen lähetys olisi eetterissä.

Tarkoitus

Radioaseman tarkoituksena on toimia radioharrastajien tiedotuskanavana, sekä tukea ja edistää radio-harrastetta. Tähän liittyen asema uutisoi radiomaailman tapahtumista ja toimittaa radioaaltojen etenemiseen liittyviä ennusteita. Telehallintokeskuksen niin salliessa suunnitelmissa on myös tehdä antenni- ja radioteknisiä kokeiluja ja tutkia radioaaltojen etenemistä.

Aseman on tarkoitus tarjota myös viestintä- ja media-alan oppilaitoksille kanava, jolla opiskelijat voivat harjoitella radioaseman toimintaan liittyviä asioita. Esimerkiksi aseman sijantipaikalla Virroilla toimii Pohjois-Pirkanmaan Koulutusinstituutin liiketalouden ja mediaviestinnän yksikkö.

SWR haluaa tehdä kotimaista musiikkia tunnetuksi ulkomaisille kuuntelijoille. Tästä syystä soitettavasta musiikista yli puolet on kotimaista.

Radio-ohjelmien kielinä on käytetty radioaseman kansainvälisen luonteen vuoksi paitsi suomea, niin myös englantia ja saksaa. Muita kieliä käytetään mahdollisuuksien eli juontajien kielitaidon mukaan.

Kuuluminen 1. lähetyspäivänä 1.7.

SWR kuului paremmin muualla Euroopassa kuin Suomessa. Kuulumattomuus Suomessa ei ole kuitenkaan tehon eikä antennin syytä. Seurannan mukaan käytetyllä taajuusalueella Suomeen levittäytyi lähes 500 km:n katvealue, jota ei olisi millään voinut murtaa. Ikävä puoli suomalaisia ajatellen tässä on vain se, että sama tilanne toistui ilmeisesti myös 5.8. Silloinkaan tuolla taajuusalueella signaali ei kuulunut paljoa muualla kuin P-Suomessa ja K-Euroopassa. Monet ulkomaiset yhteydenottajat viesteissään ihmettelivätkin paikoin todella hyvää kuuluvuutta, lähetystehon todella ollessa vain 50 wattia:

** FINLAND. When back from my usual night stroll at 2240 I found SWR on 11690 with a amazing signal, carrying rock music and DJ talks in both Finnish and English, all with somewhat tinny audio. "Amazing" of course refers to the reported power of just 50 watts, i.e. it was no armchair copy. Now at noon no show at all, 11720 has a hint of a carrier, perhaps the remains of a SWR signal. I would call the operation a licensed hobby pirate. (Kai Ludwig, Germany, July 1, DX LISTENING DIGEST)

Myös Wolfgang Saksassa kuuli SWR:n varusteenaan "Sony 7600G portable with built-in antenna". Kiitteli kovasti aseman hyvää kuuluvuutta noinkin pienellä varustuksella. Radioasemalla on ollut siis kuuntelijoita erityisesti Saksassa, Englannissa ja Ruotsissa.

Kuuluvuuden ennakoimiseksi käytetyllä 25 metrin alueella asema käyttää hyväkseen Jari Perkiömäen laatimaa radiokeliennustetta. Sen näkee osoitteessa: www.uwasa.fi/~jpe/swr/0508/index.html

Rahoitus

Asema on siis voittoa tuottamattoman yhdistyksen hallussa. Yhdistyksen budjetti on n. 16 tuhatta markkaa. Ensimmäisen lähetyksen sponsori oli Skanneri radio -lehti. Pääasiassa toimintaa rahoitetaan itse. On itsestään selvä, että muutakin rahoitusta tarvitaan. Tarkoitus on, että saataisiin vähintään yksi sponsori/lähetyspäivä, niin pysytään tulojen ja kulujen kanssa tasapaninossa. Kalustoa on hankittava ja uusittava. Nykyinen kalusto onkin yhdistyksen jäsenten omia, joita tuodaan lainaan lähetyspäiväksi. Tosin sponsoreiden löytäminen tämäntyyppiselle asemalle ei ole helppo tehtävä. Varainhankintaa harjoitetaan myös mm. tarrojen ja t-paitojen myynnillä.

Raportit ja niihin vastaaminen

On kaksi tapaa saada asemalta vastaus. Joko lähettää kotisivun kautta raportin, joka sijoitetaan verifiontisivulle tai vanhanaikainen, raporttikirje vastauspostimaksun kera Jyväskylän boxiin. Postiraporttien kokonaismäärä taisi jäädä ensimmäisestä lähetyksestä reiluun 30:een. Ensimmäiset suomalaiset raportit tulivat Rovaniemeltä Alpo Heinoselta ja Kainuusta Hannu Romppaiselta. Alpo saikin QSL -korttinsa suorassa lähetyksessä aseman avoimien ovien päivän yhteydessä, 5.8. Lähetysten jälkeen odotetaan jonkin aikaa ja vastataan kerrallaan koko poppoolle aseman omalla kortilla/ kirjeellä. Asema sai muuten ensimmäisen selvästi tekaistun raportin Japanista, joten näiltäkään ei näköjään voi välttyä.

Ohjelmat ja tekijät

Pääosin tekijät ja ohjelmat esitellään aseman nettisivuilla. Juontajat voivat halutessaan käyttää ns. taitelijanimeä. Muuta ohjenuoraa ohjelmien tekoon ei oikestaan ole annettu, kuin että englantia on käytettävä taitojen mukaan ja että asema soittaa kaikesta musiikistaan kotimaista 60 %.

Yhdistyksen jäsenille on jaettu osaamisen ja kiinnostuksen mukaan tehtävät; lähetystekniikka, studiotekniikka, nettisivut, talonmiehen työt, tiedoitus ja sponsorimyynti. Aseman päätoimittaja on Jarkko Lehtovaara. Tämän jutun kirjoittaja valittiin taustayhdistyksen varainhoitajaksi. Aseman synnytysvaiheessa mukana tiedoittajana oli opiskelija joka suoritti työharjoitteluaan.

Ohjelma-aikaa myös muille

SWR voi sääntöjen mukaan myös luovuttaa tai vuokrata ohjelma-aikaa radiotoiminnasta kiinnostuneille tahoille. 5.8. lähetyksessä oli mukana jo ulkopuolinen tuottaja, saksalainen Radio Marabu, jonka lähetystä välitettiin. Lisääkin olisi syytä saada, sillä nykyiseltä tekijäjoukolta vaaditaan paljon, kun on 24 tuntia täytettävänä täysipainoisesti laadukkaalla ohjelmalla. Mutta näin aluksi pitääkin olla tavoitteita. Ulkopuolisten ohjelmatuottajien ohjelmia ajetaan, jos niistä on luvassa korvauksia. Näin myös saadaan katettua toiminnasta aiheutuneita kuluja.

Internetin hyväksikäyttö

Samanaikaisesti aseman pystytyksen kanssa on rakennettu määrätietoisesti asemalle internetsivustoa. Aseman toiminnassa internet merkitsee vähintään yhtä kolmasosaa projektin painoarvosta. Niin tärkeä ja vuorovaikutteinen aseman sivustosta internetissä on loppujen lopuksi muodostunut.

Aseman nettiosoitehan on: www.swradio.net. Sivut sijaitsevat Saunalahden serverillä. Normaalien asemaesittelyn, tekijöiden, ääninäytteiden ja kuvien lisäksi sivuille on laadittu mm. chat: www.swradio.net/cgi-bin/chat.cgi, ja keskusteluareena/wwwboard: www.swradio.net/discus/index.html.

5.8. lähetyksessä oli mukana interaktiivinen osa, Chat Radio. Siinä suorassa lähetyksessä luettiin seman nettisivujen chattia ja vastattiin viesteihin suullisesti. Onkohan joku tehnyt tätä aiemmin? Internetin hyväksikäyttöä parhaimmilaan.

Kuuntelijat voivat myös liittyä postituslistalle: "Scandinavian Weekend Radio mailling list". Se kertoo kaikille viimeisimmät uutiset asemalta:

Subject: SWR newsletter #2 -It's showtime! Date: Fri, Jun 30, 2000, 19:09 SWR's first transmission is going to start in few hours time. Please tune in on 11690 / 11720 kHz. Unfortunately we have only 50 watts of power this time due technical problems. (But we have parts waiting for a 750 watt amplifier... ;-) Our aerial is horizontal half -wave dipole in 20 metres high from sea level. I've just updated our website, it is now possible to send an reception report for us via internet. Reports sent from our website can be verified in our public verification-page. Who will be the first one? Please visit: http://www.swradio.net/SWRsuomeksi/reception.htm Now I'll start my motorcycle, and ride to Virrat. Let's meet in 25 metres! With best regards, (Ville-Veikko Haikarainen, Scandinavian Weekend Radio, via Barraclough, BDXC-UK via DXLD)

Uusi tomilupa vireillä

Kolme ensimmäistä lähetystä, 1.7., 5.8 ja 2.9. olivat väliaikaisella luvalla. Nyt on haettu myös pysyvää lupaa. Sitä odotellessa, haetaan edelleen väiaikaista jatkolupaa loppuvuodeksi 2000, jotta lähetyksiin ei tulisi taukoa, kun toiminta on saatu vihdoin pyörimään.

Yhteystiedot

SWR, P.O. Box 99, FIN-34801 VIRRAT, Finland info@swradio.net


©WEBdesing HÄKÄStudio25.11.2017