HÄKÄposti ONLINE -logo

www.swradio.net

Julkaistu: Radiomaailma 11-12/2000
Teksti: Tapani Häkkinen, Tuustaipale

SWR UUTISIA

Marraskuun lähetyksessä (4.11.) käytettiin kokeeksi vain yhtä taajuutta, 11720 kHz, koska keliennusteet kertoivat taajuudella olevan mahdolisuuksia kuulua laajemmalla alueella. Tämä oikin oikea valinta. J.Perkiömäen keliennusteet lupasivat, että suunnassa 200 astetta päivällä kuuluvuus kotimaassa olisi erinomainen. Ja tuo toteutui niin aseman henkilökuntaa ilahduttaen kuin pitkään kotimaassa asemaa metsästäneitä kuulumalla ensimmäistä kertaa.

  Antennia käännettiin yöllä sateessa ja pimeällä mastossa roikuen ja kompassin avulla myös suuntiin 290 ja 230 astetta, jotta voitaisiin tavoittaa teoriassa niin pohjoisamerikkalaisia kuuntelijoita kuin itäeurooppaakin. Rakenteilla on myös suunta-antenni jotta asemaa tavoitettaisiin useammassa suunnassa.

 
Ja niin vain Atlantti tuli ylitettyä vain 50 W:n voimalla: New Yorkista (Mount Kisco) George Maroti kuuli vihdoin SWR:n! Asia varmennettiin sähköpostitse saapuneesta äänifilestä.

  Hyvän kotimaisen kuuluvuuden vuoksi nettiraportit lisääntyivät. Tekstiviestit sekä puhelut studioon kertoivat hyvästä kuuluvuudesta ympäri Suomea ukrainalaisen aseman välillä puristessa taajuudella. DX -ohjelmaa asemalle tekevä AHE kuunteli asemaa Helsingin rautatieasemalla samalla kun "kylmä" QTH nauhoitti asemaa Rovaniemellä!

  Lähetysten aikana käytössä on suora numero studioon: 0400 995 559,  johon voi joko lähettää tekstiviestejä (SMS) tai soittaa puheluita. Tosin niitä ei vielä saada lähetykseen. Tällä kertaa kokeiltiinkin tekstiviestein toteutettua toivekonserttia kylän ravintolasta. Paikalla oli aseman toimittaja kirjoittamassa viestit kännykkään oluttuopin ääreltä. Viestit luettiin studiossa maailmalle ja samalla soitettiin toivemusiikkia jos sitä aseman vielä vaatimattomasta levystöstä löytyi. Kuuntelijat pitivät järjestelystä ja ohjelmatyylistä.

  SWR on jo saanut muutaman uskollisen kuuntelijan ja raportoijan ulkomailta. Mm. tanskalainen Anker Pedersenilla on kolme aseman QSLia ja edelleen hän kirjoittaa kuulleensa SWR:ää.

  SWRn nettisivut elävät edelleen osoitteessa: www.swradio.net. Niitä on ansiokkaasti päivittänyt V-V, joka onkin saanut ne mahtavaan kuntoon. Mutta vielä löytyy parannettavaa selvyyden ja nopean latauksen varmistamiseksi. Latauskerrat ovat ylittäneet jo reilusti viidentuhannen rajan. Lähetyspäivinä näyttääkin laskuri pyörähtävän muutamalla sadalla latauksella, joten käyttöä tuntuu olevan. Sivuilla onkin julkaistu viikkoa ennen lähetystä lähetyspäivän ohjelmakaavio eri aikoina käytettyine taajuuksineen ja nyt on lisätty vielä antennin suunta. Mukana on myös www-borad sekä chat. Sivuilla on myös kuvia aseman rakentamisvaiheista, antennmaston kuljetuksesta sekä ohjelmantekijöistä esittelyineen. Muutama ääninäytekin ohjelmistosta ja tunnareista on kuultavana MP3 -muodossa kiinnostuneille.

  Seuraavat lähetyspäivät: 2.12 ja mahdollisesti 25.12.

  THÄ reporting


©WEBdesing HÄKÄStudio25.11.2017