HÄKÄposti ONLINE -logo

www.swradio.net

RADIOTOIMINTA KESÄLLÄ 2002
MÄNTYHARJUSSA

Otetaanpa tapaus kerrallaan. Lisätietoja muista koko Suomen lyhytaikaisista radioista saat osoitteesta: http://ww.ficora.fi/suomi/lyhyt.htm.

Reissuradio

Reissuradion taajuuden 104,80 MHz:n toimilupa on ajalle 1.6.-31.8.2002. Tehoa on 200 wattia. Lähetykset alkoivatkin, mutta 200:n nonstopmusiikin cd-myllyllä, jossa oli 10 musiikkilevyä ja yksi mainoslevy. Niinkuin edellisenä kesänäkin. Tosin aiemmin keväällä etsittyä toimipaikkaa ei torin välittömästä läheisyydestä ollut vapaana, joten aluksi mylly pyörii (lähes 3-4 viikkoa) samassa paikassa, missä on lähetin ja antennikin, eli kunnan vesilaitoksen vesitornissa.

Toimiluvan haltija on Megaveli Oy, jonka ilmeisenä omistajana on Veli Kärkkäinen. Studiomökki on rakennettu torille, Honkarakenteen Iikka-malliseen mökkiin. Tilaa tosin on alle 10 neliötä. Paikallisesti toimitetun ohjelman aloitus viivästyi, koska puhelinlinja ja sähköt jouduttiin vetämään erikseen, eikä niiden toimitusaika ole kovinkaan nopeita. Kalusto on samaa, mitä viimekin kesänä.

Cd -myllyä vaivastivat ensimmäisellä viikolla sähkökatkot, joten mylly pysähtyi ja sitä piti käydä laittamassa päälle useaan otteeseen. Ensimmäisen kerran, kun menin vesitornille, sitä vartioi muutama maastopukuinen ja rynnäkkökiväärillä varustettu sotilas. Olivat turvaamassa paikkaa, koska juuri oli menossa Ilma 2002 -sotaharjoitus. Kysyin, että pääseekö torniin. Cd-myllyn päällä oli edelliskesäinen mikseri, josta lähti johto linkkilähettimeen. Se sijaitsi portaiden vieressä ja antenni oli ruuvattu portaitten kaiteeseen. Kärkkäisen kertoman mukaan varsinainen lähetin oli ylhäällä tornissa. Mutta jossain mättää, sillä kotonani, 15 kilometrin päässä kaikilla radioilla, jopa autossa musiikki ja kaikki kuuluu niinkuin seinän takaa. Ei lainkaan yhtä puhtaasti, kuin kilpailijalla. Koska olen pihalla tästä tekniikasta, en ole sotkeutunut asiaan ja yrittänyt parantaa kuuluvuutta millään tavoin. Toivottavasti homma selkenee, kun saadaan kamat toristudioon. Kamat on odottaneet Mäntymotellilla asentamista muutaman viikon.

Kävin toisen kerran vesitornilla muistaakseni seuraavana päivänä, kun mylly oli taas pysähtynyt. Laitoin päälle, mutta ohjelmointi olikin mennyt pos päältä ja palattuani kaupasta autolle, soi jo toistamiseen sama kappale. Kiirehdin tornille taas tarkistamaan tilannetta, mutta sama toistui. En enää osannut laittaa päälle ohjelmaa, vaikka ohjekirjat oli koneen alla. Lopulta tuskastuin tilanteeseen ja laitoin päälle randomin, ja johan toimi usean viikon ajan näinkin. Lähtiessäni sanoin tornia vartioiville pojille vielä, että laittavat koneen play -nappulasta päälle, jos se vielä pysähtyy. Näin tapahtuikin taas saman päivän iltana. Puoli tuntia oli hiljaista, mutta sitten nonstopmusiikki jatkui.

Ohjelmisto on samaa, kuin edellisenä kesänä. Sillä muutoksella, että Kake Randelin on jättäytynyt pois ohjelmanteosta. Paikallista ohjelmaa on arkipäivisin kello 17-18, joista vastaa allekirjoittanut. Lauantaisin on tunti-kaksi toriaikaan, josta vastaa Kärkkäinen itse. Tiistain kuntaradio ajetaan lauantaina uusintana. Erikoislähetyksiäkin on luvassa. Yöradio oli heinäkuun lopussa.

Kesän 2002 Reissuradio -puffi MP3 -tiedostona. Kesto 1:24. Koko: 332 kt.

OHJELMAKAAVIO:
MA 17-18 Pitäjänuutiskatsaus
TI 17-18 Kuntaradio
KE 17-18 Keskiviikkotarjotin
TO 17-18 Pitäjänuutiskatsaus
PE 17-18 Viikonloppuvaihteelle
LA 10-12 mm. Kuntaradion uusinta

Lähettimen 200 wattia kuului 25-30 kilometrin säteellä Mäntyharjun vesitornista. Kuuluvuutta oli niin etelään Orilammelle, pohjoiseen Otavaan ja Jyväskylän suuntaan Pertunmaan ja Joutsan rajalle.

Kesäohjelmiston lähetykset loppuivat lauantaina 31.8. Asema sai jatkokuvan syyskuun alusta vuoden 2006 loppuun likenneministeriöltä. Entisellä taajuudella jatkettiin pari päivää valkoisella kohinalla ja pari viikkoa pelkällä kantoaallolla. Lopullisesti lähetin sammui muutama viikko tästä. Myöhemmin kantautui tieto siitä, että Reissuradion päävetäjä Kärkkäinen poistui keskuudestamme sydänkohtauksen saaneena.

Kesäradio

Kesäradio sai toimiluvan taajuuksille 90,30 MHz (Mäntyharju) ja 96,20 MHz (Mikkeli) ajalle 18.5. -18.8.2002. Ja niin toiminta on pyörinytkin. Mikkelin antenni on Majutvedellä Digitan radioasemalla. Sen 300 wattia ei yltänytkään ihan Mäntyharjun keskustaan ja niin hieman Mikkelin lähettimen käynnistämisen jälkeen oli pystytettävä lisälähetin keskustaan.

Toimiluvan omistaa T:mi Samuli Aaltonen. Toimituksessa työskentelee päivittäin Aaltosen lisäksi muutama nuori toimittajaharjoittelija, jotka oppivat työn ohessa. Ilmeisesti paikalla on myös mainosmyyjä, sillä oma puhelinnumero löytyy myös tälle.

Toimitus sijaitsee keskustassa, vanhassa Säästöpankin talossa, nykyisen Ravintola Olkkarin yläkerrassa. Avajaislähetyksessä lähetyksen avaussanat sanoi maaherra Pirjo Ala-Kapee puhelimitse mennessään johonkin toiseen tilaisuuteen. Avajaispäivänä paikalla pistäytyi myös Remu eli Henry Aaltonen naulaamassa ryijyä studion seinään äänieristeeksi. Paikalla oli Länsi-Savon toimittaja kuvaamassa. Seuraavana päivänä radiosta kertovassa jutussa oli sitten tuo Remun naulaamiskuva. Tosin paikallistoimittaja Nousiainen itsekin joutui suorassa lähetyksessä jututettavaksi.

Ohjelmavirta on tietokoneistettu, joten muutaman sadan levystö pyörii yötäpäivää. Mainoksiakin on mukana, Like -kirjat R-Kioskeissa, samassa talossa oleva Pizzeria Da-Da, Ristiinan kunta, Reetantarha, Mäntyharjun Kone-Sähkö ym. Juonnettua osuutta on muutama tunti aamulla ja muutama tunti illalla. Aiheet ovat monipuolisia ja laajoja. Koska kuuluvuutta on Mikkelin taakse pohjoiseen, on ollut aiheita mm. Mikkelin satamasta ja Savonlinnastakin.

Asema sai jatkokuvan syyskuun alusta vuoden 2006 loppuun. Myöhemmin syksylllä ohjelmisto on ollut satunnaisia kuulutuksia nostop musiikin ja mainosten välissä. Jääkiekko-otteluiden selostukset mikkeliläisjoukkueen peleistä ovat olleet varsinaista "ohjelmaa" syyskaudella -02.

Lue YLE:n nettiradion juttu Mäntyharjun radiomaailmasta:


©WEBdesing HÄKÄStudio26.11.2017