HÄKÄposti ONLINE -logo

www.swradio.net

TAVAROITA JOITA MINULLA ON, MUTTA EN TIEDÄ, MIKSI

Katselin tässä eräänä lauanta-iltana kirjahyllyn päällä olevia kahta Tandbergin kelanauhuria, ja mietin, miksi tulin ne hankkineeksi. Ensin toisen kunnan kaluston poistomyynnistä vuonna 2000 ja vastikään kierrätyskeskusen hyllyiltä toisen. Nämä ovat muuten samanlaisia, mutta toisen Tandberg -kelanauhurin tyyppimerkki on "Series 15 SL" ja toisen "Series 15". En viitsi edes manita, kuinka monta sataa markkaa menin maksamaan ensimmäisestä. Jälkimmäisen hankin muistaakseni kuudella eurolla. Niin että ehkä tasan lopulta meni.

Ehkä nähdessäni nauhurit mieleeni muistui jo lähes kolmen vuosikymmenen takainen aika, jolloin niitä käytettiin silloisissa kyläkansakoulussa kiertävien kieltenopettajien apuvälineinä, tuli halu kokea tuo merkillinen laite käsinkosketelvavana, minä kun olin jo tuolloin kaikenlaisen äänentallentamisen perään. Vanhemmat varmaan muistavat, että nauhurin vaatimaton kaiutin ei antanut kovinkaan hyvää ääntä kaikuvaan luokkahuoneeseen, jossa pienet kielenopiskelijat yrittivät saada selvää ensimmäisestä vieraasta kielestä.

Jos nyt joku lukija kokee samanlaista nostalgiaa tai vaikeaa tämänkaltaisen tavaran omistamishalua, sanon jo nyt tässä vaiheessa, että en luovu näistä, en.

Kuvista näette myös nauhureissa olevat kelat ääninauhoineen. Ne eivät sisällä enää mitään tärkeää, mutta kuuluvat tärkeänä osana kelanauhureita. Nauhat olen kerännyt muualta.

Vasemmanpuoleisessa kuvissa näkyy suurennusta katsottaessa lähemmin tuo ääninauhaleikkuri, jollaista olen joskus joutunut radiotyössäni käyttämään. Se ei kuulu tähän kyseiseen nauhuriin, mutta kiinntin sen muistuttamaan tätäkin työvaihetta urallani. Eipä enää paljon nauhoja leikellä näin fyysisesti! Aikaa on kulunut jo kymmenen vuotta siitä, kun ääninauhoja leikeltiin viimeksi.

Tapani Häkkinen


©WEBdesing HÄKÄStudio26.11.2017