HÄKÄposti ONLINE -logo

www.swradio.net

RADO VIEKAS 105,50 MHz

HEINOLASSA

7.-14.6.2005


Kuva: Tapani Häkkinen

Näin seura itse kertoo itsestään ja tominnastaan netissä: "Viestintäkasvatuksen seura ry perustettiin 1987. Seura pitää tehtävänään edistää lasten ja nuorten monipuolista viestinten käyttöä; viestien tuottamista ja vastaanottamista. Seura järjestää joka kesä viestintäleirejä, joilla jokainen voi itse harjoitella viestinnän taitojaan. Leireillä ja seuran toiminnassa keskeisenä lähtökohtana on ajatus: tekemällä oppii.

Tieto- ja viestintätekniikan mahdollistamia palveluja ei voi oppia vain lukemalla kirjoista ja manuaaleista. Vain itse kokeilemalla opitaan niiden käyttö sekä arvioimaan niiden tarpeellisuutta. Viestintäkasvatuksen seura järjestää areenoita kokeilla tekniikkaa luovasti, oppia leikkien."


Kännykkäkuva: Viestintäkasvatuksen seura ry.

Vuoden 2005 leiripaikka oli keskellä kaupunkia sijaitseva Heinolan lyseonmäen koulu. Leiritunnelmaa toi ympäri koulurakennusta sijaitsevat leiriläisten teltat, joissa kuulemma nukuttiin, vaikka liikenne pauhasikin pikkukaupungin tapaan. Säätila leirin aikana oli väillä poutaa, välillä satoi, tyypilliseen kesäsuomen tapaan. Aiemmin leiriä ei oltu pidetty näin kaupungin keskustassa, vaan rauhallisimmissa paikoissa. Mutta tähänkin leiriläiset pian tottuivat. Yöllä leiriä valvottiin videokameroin.

Leirille osallistui useita kymmeniä, pääasiassa pääpaupunkiseudulta tulleita peruskouluikäisiä leiriläisiä. Jotkut olivat mukana jo toisen kerran. Jonkun isosisko, isoveli tai tuttu oli käynyt aikaisemmalla leirillä, joten sana oli kiirinyt viestintäleiristä. Leirijohtajina toimivat nk. "vanhat rouvat". Ja ohjaajina eli "kultseina" toimivat leireillä aiemmin käyneet. Teknistäkin apua oli paikalla. Leiriläiset oli jaettu useisiin toimintaryhmiin, jotka vaihtoivat joka päivä leiripisteestä toiseen. Toimintakohteet olivat: videoryhmä, radioryhmä, lehtiryhmä, inforyhmä (vastasi kioskista) ja kaksi keittiöryhmää.

Leirillä oli oma raha, "lecu", jollaisen sai kun teki "aineettomia töitä", esim. oli kohtelias tai keräsi roskia leirialueelta. Lecuilla sai kioskista mm. siellä valmistettuja leivonnaisia.

Itseäni eniten kiinnosti Radio Viekkaan toiminta. Tein haastattelut SWR:lle myös kaikista tiedotuslaan liittyvistä ryhmistä. Kotona miksasin sitten tietokoneella materiaalin esityskuntoon.


Kännykkäkuva: Viestintäkasvatuksen seura ry.

Radio Viekkaan lähetin ja antenni olivat samassa rakennuksessa, missä toimintakin. Leiriläiset olivat itse pystyttäneet kaikki, antennin sijoittelua myöten. Sen vaivainen yksielementtinen tuskin kurotteli koulun katon harjan yli ja kuuluvuusalueeksikin oli luvattu vain 10 km. Nettistreamia ei ollut käytössä.

Koulun yksi luokka oli sitten pyhitetty Radio Viekkaalle. Musat tulivat iMacin kovalevyltä ja omiakin levyjä pystyi soittamaan kuvassa näkyvillä Pioneerin diskolevareilla.


Kuva: Tapani Häkkinen

Muina ryhminä olivat siis tuo videoryhmä, jonka tuotoksia katseltiin joka ilta videotykin kautta. Lehtiryhmä julkaisi joka aamu useampisivuisen leirilehden nimeltään. "Tietotuutti". Kaikkia numeroita oli mahdollista käydä netin kautta lukemassa pdf-muodossa.

SWR:ää varten jututin yhtä lehtiryhmän "kultsia", Anskua, jonka kännykkäkuva on tässä alla. Kaikki oli niin mielenkiintoista, että en kovin omaa kameraani käyttänyt kuin Radio Viekkaan studiossa. Parina päivänä kävin kaupungin keskustassa kuuntelemassa asemaa ja sen erittäin musikkipitoista ohjelmaa. Musiikki oli runsaasti hevipainotteista. Mukaan mahtui myös aikuisten keskusteluohjelmaa sekä italialaisvieraiden tekemää ohjelmaa.


Kännykkäkuva: Viestintäkasvatuksen seura ry.

Lehtiryhmässä haastattelijasta tuli haastateltava, kun päälle 10-vuotias toimittajanalku kyseli omasta tiedotusvälineestäni. Myöhemmin luin jutun kuvan kera seuraavan päivän "Tietotuutista".

Olin aiemmin tutustunut Viestintäkasvatuksen seuraan ja sen radioasemaan vuonna 1994, kun seura järjesti leirin Juvalla. Silloisenkin radion lähettimen teho oli vähäinen ja siten kuuluvuusalue pieni ja piti mennä Juvalle saakka kuuntelemaan. Myöhemmin tein suoran puhelinhaastattelun leiristä Päijänneradioon.

Tässä jutussa nähtäviä kännykkäkuvia oli netissä, omissa kuvagallerioissaan. Leiriläiset lähettivät runsaasti kuvia ja muutenkin viestivät vilkkaasti leiriasioista keskenään tekstiviestein, koska leiri järjesti jokaiselle leiriläiselle kännykät. Minulle kerrottiin että mm. keittiö pystyi ryhmäviestillä ilmoittamaan, milloin ruoka on valmista tai kioskihenkilökunta, milloin kioskissa on tuoreita vohveleita.

Leirillä oli myös vieraita italiasta, sillä he olivat paikalla ottamassa oppia, koska Italiaan suunnitellaan samantapaista viestintäleiritoimintaa kuin meillä Suomessa on.

Haastattelunäytteet:
topi.mp3 1'34" 463kt 22050Hz 16bit mono
iiro.mp3 1'27" 427kt 22050Hz 16bit mono

Lisää: www.viekas.fi

Teksti: Tapani Häkkinen


©WEBdesing HÄKÄStudio26.11.2017