HÄKÄposti ONLINE -logo

www.swradio.net

NUORTEN ELOKUVAKILPAILU 2006

Sateinen sää ryyditti Nuorten elokuvakilpailu 2006 -tapahtumaa 20.5.2006 Sysmän teateritalolla. Paikalla oli pääosin nuoria elokuvantekijöitä, järjestävän 4H -yhdistyksen väkeä ja muutama utelias paikkakuntalainen. Paikalle oli saatu tämän hetken yksi Suomen kuumimmista nuorista elokuvanäyttelijöistä, näyttelijä Lauri Nurkse, joka toimi tapahtuman "suojelijana" sekä jakoi elokuvakilpailun palkinnot eri sarjojen voittajille.

Tapahtumapaikka oli siis Sysmän teatteritalo, jonka ison salin lisäksi käytössä oli kolme muuta penempää tilaa, joissa pyöri animaatioelokuvat, dokumenttielokuvat, lyhyet elokuvat ja pitkät elokuvat nonstoppina lauantaina kello 10 ilta 21 saakka. Lisää kisaan osaaottaneita elokuvia nähtiin sunnuntain puolella.

Lauantain animaatioelokuvista palkittiin kunniamaininnalla vesantolaisen Arttu Hakalan "Rajalinnan taistelu" ja muut palkinnot saivat "Äkkilähtö", "Bäähcityboys" ja "Äijät". Animaatioelokuvien "Äijät" oli saman vantaalaisen Vernissa ry -ryhmän tekemä kuin sarjan muutkin. "Äijissä" oli vähän samaa katuntunnelmaa kuin Spike Leen "Do the Right Thingissä". Tosin loppu menikin sitten totaalisesti eri lailla. Äijät päätyivät baariin hiukka poikkeavissa asuissa.

Dokumenttisarjassa oli taso jo melko korkea ja 3. palkinnon sai Helsingistä Jani Paasonen "Raiteilla". Elokuva oli korkeatasoinen, ammattimaisesti tehty kuvaus nuorsuomalaisten varapuheenjohtajan ajatusmaailmasta. Tosin päähenkilön puheesta ei välillä saanut selvää taustamelun ollessa liian voimakas. Osa kuvauksista oli tehty vielä kuvausten aikana pystyssä olevilla, nyt tuhoutuneilla VR:n makasiineilla. Enteellisesti haastateltavan taustalla oli hallitsevana elementtinä eduskuntatalo auringon punaamana.

Dokumenttisarjan 2. palkinnon sai "Säästöpankki 125 v". Erityisesti minut yllätti tämän dokumentin kertojaääni, jonka tunnistin lähes heti elokuvan alettua. Siinähän oli äänessä vanha tuttu Pasi Lind, joka yli kymmenen vuotta sitten kanssani äänessä Päijänneradiossa. Dokumentin tekijä oli sysmäläinen Matti Mikkonen.

Ensimmäisen palkinnon vei luontodokumentti "Niityn ötökät aamulla". Voittaja oli toisella vuosikymmenellä oleva Vantaalta Miikka Friman, joka osallistui usealla luontoaiheisella lyhytdokumentilla kisaan. Kuten valitsijaraadin perusteluissakin sanottiin, kuvaus oli tehty ammattimaisesti, kameran ollessa tukevasti jalustallaan. Pajon lähikuvia aamukasteen ja huurteen hyydyttämistä hyönteisistä, joitten lajituntemus oli hallussa. Mielestäni rauhallinen selostus oli myös plussaa.

Lyhyistä elokuvista ehdin nähdä elokuvan "Kautta kiven ja kannon", joka sai sarjassaan kunniamaininnan. Muut kunniamaininnan saajat olivat sysmäläisen Jarmo Kiurun "Syksy" ja Aurasta Lothar ry:n "Riipus". 3. palkinnon sai elokuvallaan "Paikka" turkulainen Mikko Koskinen, 2. palkinnon sai kuopiolainen Markus Heiskanen elokuvillaan "Ensimmäinen vuoteni" ja "Toinen vuoteni". Heinolalainen porukka vei voiton lyhyen elokuvan sarjassa elokuvalla "Tähän maailmaan".

Pitkistä elokuvaista palkittiin tamperelaisen Karisma Filmsin "Leijonan sydän", Rovaniemeltä Jussi Hiltusen "Jonna" ja Aurasta Lothar ry:n "Hiekkaan piirretyt".

Tapahtuma jatkui vielä sunnuntain 21.5. puolella pitkien elokuvien palkitsemisella ja paikallisten filmaamalla "Vellu" -elokuvan ensi-illalla. Tsemppiä jatkossakin kaikille elokuvien tekijöille HÄKÄposti-ONLINEN puolesta!

MIKÄ ON VIDEOKIMPPA - HANKE?

Videokimppa on nuorille suunnattua toimintaa. Videokimppa -hankkeen rahoitus tulee Päijänne Leader+ -kehittämisohjelmasta. Jatkohanke ensimmäiselle Videokimpalle alkoi 1.6.2004 ja kestää 31.5.2006 asti. Jatkoaikaa hankkeelle on haettu vuoden loppuun asti.

Sponsorina toimii Sysmän Säästöpankki. Toteuttajaorganisaationa on Sysmän 4H-yhdistys ry. Videokimppa2 -hanke tarjoaa nuorille mahdollisuuden luovaan toimintaan ja itsensä ilmaisemiseen videotuotannon keinoin. Yhteistyö kunnan nuorisotoimen, seurakunnan, 4H-yhdistyksen ja nuorten välillä on yksi tavoite.

Lisätietoja taphtumasta ja taustasta: www.videokimppa.cjb.net


©WEBdesing HÄKÄStudio26.11.2017