HÄKÄposti ONLINE -logo

www.swradio.net

RADIO MARS: RADIO-OHJELMAA VAPAAEHTOISVOIMIN

Suolahdessa toimi kesäkuussa parin viikon ajan kristillispohjainen kesäradio. Lähettimet olivat niin Suolahdessa taajuudella 104,10 MHz kuin Saarijärvellä taajuudella 95,90 MHz. Kuuluvuutta luvattiin myös Äänekosken, Sumiaisten, Uuraisten, Laukaan ja Konneveden alueille. Ainakin 4-tien varrella Hirvaskankaan Essolla kuuluvuus oli varsin hyvä.

Ohjelmasiirto lähettimille oli toteutettu paikallisradiomaailmassa tutulla MARTI:n linkkilähettimellä. Vastaavasti 104,10:ltä virittimellä vastaanotettu signaali releoitiin Saarijärven lähettimellä taajuudelle 95,90.

Ohjelmistosta mainittakoon, että sitä oli jo ennakkoon kuukausia aiemmin valmisteltu useiden ohjelma-avustajien voimin. Lähetysvuorokausi oli jaettu teemoihin. Aamun aloitti 06 Radio Mars aamukahvi, kello 10 lastenohjelmaa nimellä Radio Mars Junior, kello 11 Radio Mars kesäpäivä, kello 15 uudelleen Radio Mars Junior, kello 16 Radio Mars suvi-ilta, kello 20 Radio Mars nuorishow ja lähetyspävän päätti kello 23 Radio Mars yövuoro, joka sisälsi useita uusintoja kello aamukuuteen saakka. Ja tosiaan jokainen blokki sisälsi toimitettua ohjelmaa, ei mitään nonstop musiikkia.

Aseman päätoimittajana toimi Arto Rauhala, joka kertoi, että Mars junioiri -ohjelmassa lastenohjelmien toimittaja teki yhteistyötä aiemmin kevään aikana mm. koulujen kanssa. Suolahden ala-asteella mediakasvatuksen myötä tehtiin oppilaiden toimesta myös ennakkoon ohjelmia. Lisäksi Suolahdessa on pyörinyt lasten radiokerho, joka myös teki ohjelmia radioon. Kerho ei kuitenkaan toimi Radio Marssin alaisuudessa.

Ohjelma siis sisälsi leimallisesti hengellistä ohjelmaa; Aamuhartaus, Seurakunnassa tapahtuu, Sanan äärellä, Jumalanpalvelus ja muuta vastaavaa hengellisen ja gospelmusiikin lomassa. Mukana oli myös erilaisia kuuntelijakisoja, joista sai mm. pizzazkuponkeja. Erikoista oli myös, että yöaikaan ajettiin päiväohjelmien uusintoja. Uusintoja ei varsinaisesti yöllä laitettu pyörimään manuaalisesti, vaan myös radiolle (SWR) haastattelemani Timo Huotari otti yöllä kopiot ko. ohjemista referenssinauhalta ja siirsi ne soittolistaan musiikilla höystettynä. Tietokone hoiti varsinaisen pyörittämisen.

Studion varustus oli normaalia väliaikaisen paikallisradion studiolaitteistoa; Sonyn minidiskit ja cd:t. Musiikki soitettiin pääosin cd-levyiltä, vinyylisoitinta en nähnyt. Asematunnarit soitettin tietokoneelta. Eelan äänipöytään oli kytketty gsm-puhelinlinja jollain erikoiskytkennällä.

Studiotilat oli rakennettu paikkakunnan ylä-asteena ja lukiona toimivaan kouluun Suolahden Telakkakadulla. Studio oli pystytetty nähdäkseni toiseen kerrokseen kuvaamataidon luokkaan. Tyypillistä luokkahuoneen kaikumista oli estetty eristämällä kovat seinät siirrettävillä pehmeillä sermeillä. Koska kyseessä oli oppilaitos, reilun kokoisessa urheilusalissa oli järjestetty musiikkitilaisuuksia, joita myös radioitiin tarpeen mukaan.

Aseman päättäjäispäivän "radiomars -tapahtumassa" esiintyivät Juha Tapio, HB ja Päivi Niemi. Päivän ohjelmaan esitteen mukaan kuului radiolounas, lastenohjelmaa, puuhapisteitä, joissa oli mm. hevoskärryajelua, jättitramboliini.

Radio Marsin studiot oli rakennettu tälle koululle jo kolmena vuonna peräkkäin. Aiemmin studio oli ollut päätoimittajan mukaan Suolahden Vapaakirkon tiloissa, Suolahden Keskustankoululla ja Työväen opiston tiloissa.

Lähetysten alkua oli pohjustettu julkaisemalla paikallislehti Sisä-Suomen lehdessä keskiaukeaman 4-sivuinen julkaisu, jossa julkaistiin ohjelmarunko ja lähemmin selvitettiin, mitä ohjelmat sisältävät. Liitteeseen myydyistä mainoksista aseman takana oleva Radio Mars-yhdistys ry. sai myös tuloja. Niinkuin t-paitamyynnistä. Niinpä myös tämän kirjoittaja osti mukaan pari värikästä aseman logolla varustettua kesäpaitaa.

Levystö ei tietysti lyhyttä kesäradiota verten ollut kovin laaja. Mutta pääsosin musiikki oli siis hengellistä sekä gospelmusiikkia. Alla oikealla on myös kuva studioluokan takahuoneesta, jonka lämmössä välkähtelivät linkkilähettimen limitterin ledvalot.

Uutiset ja sää luettiin kahdeksan kertaa päivässä ja niitä lukemassa oli useita eri toimittajia. Mm. Marja Saarinen, jota haastattelin SWR:lle, luki päivällä uutisia kolmeen otteeseen. Palvelut ostettiin päätoimittajan mukaan sekä STT:ltä ja Forecalta ko. ajalle. Uutisten toimittaja kävi netin kautta viereisessä luokkahuoneessa ne imuroimassa. Sähkeet Saarinen sai itse poimia ajatellen kohdeyleisöä. Kuva alla vasemalla.

Kuvassa alla oikealla oli kattoparruun kiinnitetty puhelimen huomiovaloksi halogeenivalaisin. Huomionarvo puhelun tullessa oli arvatenkin melkoinen! Puheluiden lisäksi lähetykseen saatiin sms:iä ja sähköpostiviestejä.

Kuvassa alla Suolahden ylä-asteen ja lukion rakennus, joka paistatteli kesäkuun helteessä. Lisätietoja asemasta ja tulevasta toiminnasta saat nettiosoitteesta: www.radiomars.info.

Mitä vielä voisin kertoa? Suolahden kunta oli pieni ja niinpä kunta itsekin palvelukartassaan, jonka kävin monen mutkan takaa satamakioskista hakemassa, ilmoitti olevansa "pikkukaupunki Suolahti". Läheisyydessä sijaitsevat Keitele- ja Kuhnamojärvet sekä Keiteleen kanava. Jos olisi ollut aikaa, olisi voinut käydä ihailemassa muitakin maisemia kanavan varrelta. Tosin jatkossa Suolahti, Sumiainen ja Äänekoski muodostavat yhteisen kaupungin, mahdollisesti jo vuoden 2007 alusta.


©WEBdesing HÄKÄStudio26.11.2017