HÄKÄposti ONLINE -logo

www.swradio.net

JÄRVIRADIO KUULUU KAUAS

Pieni ja pippurinen alajärveläinen paikallisradio Järviradio kuuluu kauas usean lähettimen voimin. On sitä allekirjoittanutkin kuullut täällä Mäntyharjulla koko kevään ja kesänkin aikana, vaikka voimakkainpaan lähettimeen on matkaa useita satoja kilometriä.

Tein kesä-heinäkuun vaihteessa pikaisen tutustumismatkan asemalle, vaikka olinkin paikalla käynyt jo kertaalleen muutamia vuosia sitten. Nyt oli hyvä käydä, sillä vanha tuttu Teijo A. istui puikoissa vierailuni ajan. Samalla oli kätevä seurata, miten ohjelmateko "lähetysvirtaan" sujui. Ja hyvin lennokkaasti se sujui studion laitteiden esittelyn välissä.

Oikeastaan voisi sanoa tämän aseman studiosta, että se oli puoliautomaattinen, eikä kaikkia toimintoja oltu saatettu tietokoneen kovalevylle, arvatenkin kustannussyistä. Kyllä sitä muutenkin pärjää, voi omastakin kokemukseta näin sanoa. Mitä sitten oli tietokoneella? Mainokset ja tunnarit. Siinä kaikki.

Tosin STT:n uutisiin oli Windowsin käyttöjärjestelmän työpöydältä suora linkki. Samoin muutakin toimituksellista materiaalia luettiin suoraan netistä.

Laitteisto oli soittimien osalta puoliammattilaista, osin tavallista kodinelektroniikkalaitteistoa. Kolme cd-soitinta, pari kasettidekkiä ja md-soitin. Yksi dekki näyttää kuvan perusteella olevan täsmälleen samaa mallia, kuin allekirjoittaneenkin pöydällä. Ja vielä lisäksi tuttu Technicsin levari. Toinen olikin jo sivussa normaalikäytöstä.

Yöaikana Järviradion taajuuksilla välitetään amerikkalaisen Voice of American ohjelmaa. Tämän kirjoittaja näki, millaisen kytkinrasian yhtä keinukytkintä napsautetaan päivän päätteeksi ja päästetään satelliittiantennilla vastaanotettu VOA:n vauhdikas ja dynaaminen ohjelma Järviradion taajuuksille.

Järviradiota voi kuunnella myös netin kautta. Linkin ohjelmaan löytää taajuus.fi -sivuston kautta. Järviradion toimitalon aula -alueen seinustalla, eräällä pöydällä sijaitsee palvelin, jonka kautta ohjelma välittyy taajuus.fi:lle ja sieltä halukkaille kuuntelijoille.

Järviradion lähetystaajuudet:

Paikkakunta

Taajuus

Teho

Muuta tietoa

Lehtimäki

107,9 MHz

3000 W

RDS käytössä

Jyväskylä

91,3 MHz

1000 W

RDS käytössä

Pihtipudas

87,9 MHz

1000 W

RDS käytössä

Viitasaari

89,6 MHz

1000 W

RDS käytössä

Lestijärvi

99,1 MHz

1000 W

RDS käytössä

Alajärvi

89,7 MHz

1000 W

RDS käytössä

Lähde: © Järviradio

Järviradion ohjelmisto on ns. "laaja". Ikähaitari ulottuu niin nuorisosta keski-ikäisiin kuin eläkeläisiinkin. Tästä todistaa muutama hengellinen ja toisaalta viikonlopun nuoriso -ohjelma. Kyseessä ei siis todellakaan ole formaattiradio, vaan idyllinen sisä-suomalainen paikallisradio nimen varsinaisen merkityksen mukaan.

Näyttää aseman oman markkinoilla jaettavan lehtisen mukaan siltä, että aseman järjestämät kuuntelijamatkat ovat todella suosittuja kuuntelijoiden keskuudessa. Matkakohteina ovat olleet mm. Bulgaria, Egypti, Kanarian saaret, Thaimaan Bangkok - Pattaya, Turkin Marmaris ja Tunisia. Tulevia matkakohteita ovat mm. Moskova, Bulgaria ja uudelleen Thaimaa.

Järviradion kuuluvuusaluekartta:


Lähde: © Järviradio

Kiitoksia Teijolle esittelystä, vaikka ohjelma olikin samaan aikaan menossa. Toivottavasti uutiset eivät kovin paljon myöhästyneet! Lisää monipuolista tietoa asemasta saat sen omilta nettisivuilta: www.jarviradio.fi.


©WEBdesing HÄKÄStudio26.11.2017