HÄKÄposti ONLINE -logo

www.swradio.net

Miten tehtiin TVDX -aiheesta

Kolmoskanavan Ruutukasvo

Vihdoin vuosikymmenten mittainen, jatkuva arkistointi oli avuksi tämänkin jutun kirjoittamisessa. Muun arkistotoiminnan ja touhun aikaan syntyi idea ja idean pohjalta kaivelin ensin omaa muistiani, jonka jälkeen pääsin oikeaan vuoteen ja lopulta päädyin kaivelemaan mappikasasta oikean vuoden talletettuja papereita. Muistin oikein, olin tallentanut sittenkin tapahtuman aikana kirjoittamani muistiinpanot. Niihin ja omiin muisteluihin nojautuen kerron teillekin nyt tämän tarinan, joka on tosi.

Mukana olleet asianomaiset varmaan muistavat jutun toisin, kukin omalta osaltaan. Lopputuloshan nähtiin televisiosta, taannoiselta Kolmoskanavalta vuonna 1988. Mutta siitä, mistä kaikki alkoi, voisin omalta osaltani olla valmis raottamaan tapahtuneen taustoja ja tekemään joitakin paljastuksiakin.

Homma alkoi osaltani eräänä kevään 1988 päivänä 2. toukokuuta, kun Juha Blomberg, JOB soitti. Muistelen, että hänelle oli soitettu SDXL:stä. Puhelu käsitti pääosin sen, että TVDX -harrasteen vuoksi joitakin TVDX:stä tietäviä ehdotettiin esiintymään Kolmoskanavan Ruutukasvoksi. Lähetysilta olisi lauantaina 14. toukokuuta kello 16-19. Kolmoskanavan Ruutukasvojen etsijä oli julkisuudesta tuttu toimittaja Seppo Heikki Salonen, joka koko projektin ajan oli ns. yhdyshenkilöni television puolella.

Pyyntö lähteä esiintymään puoli-valtakunnalliseen televisioon yhdeksi kokonaiseksi tv-illaksi oli erittäin imartelevaa, mutta vielä tuossa tilanteessa olin ehdottomasti omaa esiintymistäni vastaan. Kuitenkin JOB:n kanssa käytyjen neuvottelujen mukaan lupasin tehdä jotain asian eteen. Tilaisuus oli sen verran ainutlaatuinen, jolla voitaisiin yhden kokonaisen tv-illan aikana levittää tv-illan katsojille tietoa jalosta dx-harrasteestamme.

Ryhdyin välittömästi samalla viikolla haalimaan listaa niitä henkilöistä, joita minä puolestani voisin saada puolestani esiintymään. Määrän piti olla 3-4 henkilöä. Enempää studioon ei olisi mahtunut. Listani käsitti lopulta 11 nimeä. Oli erinomaisen suuri vaiva saada puhelimitse tavoittamiani henkilöiltä varmaa vastausta ohjelmaan osallistumisesta. Vastaukset olivat luokkaa: ei, ehkä, periaatteessa. Tein soittokierrosta useita kertoja ja kiinnostuneiden piiri tuli esille. Lopulta sain kartoitettua 3-4 henkilöä, jotka olivat erittäin lähellä, että olisivat lähteneet mukaan, jos nimeltä mainitsemani henkilö myös olisi osallistunut ohjelmaan.

Tässä tulee lupaamani paljastus: suostutellakseni tietyt tyypit mukaan, jouduin jokaiselle vuorostaan kertomaan muunneltua totuutta ja kertomaan, että se ja se ovat jo lupautuneet mukaan. Näin sain kolme alan harrastajaa, Timo Leponiemen, TIL, Pentti Kelan, PKL ja Mika Alamäen, MIA houkuteltua projektiin mukaan. Omatunto soimasi, mutta mielestäni aihe oli sen verran jalo.

Sain tietää, että esiintymispalkkiot olisivat varsinaiselle Ruutukasvolle 700 markkaa ja muille osallisille 200-300 markkaa silloista rahaa. Lisäksi saatavilla olivat päivärahat ja matkakulut. Pentti Kela, joka tuli Helsinkiin Oulusta, sai siis lentoliput ja majoituksen.

Taustaryhmäksi suunnittelin itseäni ja Blombergin Juhaa. Lopulta muistaakseni vain Juha oli paikalla, flunssakuumeen vuoksi itse en ollut paikalla, vaikka mieli olisi tehnyt.

Mutta mikä sitten oli tuo Kolmostelevision Ruutukasvo? Ruutukasvo oli henkilö, joka toimi ohjelmien välisenä aikana tv-illan isäntänä/emäntänä samalla keskustellen studioon tuomiensa vieraiden kanssa, aiheena jokin harrastus tai muu yhteinen mielenkiinnon aihe.

Tiedustelin myöhemmin tapahtumaan osallistuneelta TIL:ltä, miten hyvin homma toimi. Hän kertoi, että koko ilta oli täynnä taustatouhua valmistauduttaessa seuraavan juontotaukoon varsinaisen ohjelman aikana. Koska TVDX -harrastetta esiteltiin videonäyttein, kuvin ja esitellen erilaisia apulaitteita, oli ennakkoon studiossa sovittava kuvaajan ja ohjaajan kanssa, missä järjestyksessä puhutaan, mistä puhutaan ja minkä iskusanan aikana ohjaaja kuvaa mitäkin objektia, näyttää kuvaa tai esiintyjää. Varsinaisen tv-illan ohjelmien seuraamisesta ei kuulemma tullut mitään. Yhteensä välipalojen/kuulutustaukojen pituudeksi tuli noin 30 minuuttia.

Kokosin videolle nauhoittamistani Ruutukasvon pätkistä yhtenäisen videon jonka äskettäin siirsin dvd -materiaaliksi. Kiinnostaisi muuten vielä tietää, keitä kaikkia tuossa tilaisuudessa oli taustajoukoissa ja onko muutakin kuvamateriaalia vielä tallessa jollain asianosaisella paikalla olleella. Ja jos joku asiasta muuten kiinnostunut olisi halukas nähdä varsinaisen Ruutukasvo -jakson ko. lähetyspäivältä, voisin lainata ohjelmasta tehtyä kopiota halukkaille Kysele maililla: tapanihakk at suomi24 piste fi .

Teksti: Tapani Häkkinen
Mustavalkokuva: Marko Wirtanen, julkaistu aiemmin DXK 10/1988
Kuvakaappaukset: Kolmostelevisio 1988


©WEBdesing HÄKÄStudio26.11.2017