HÄKÄposti ONLINE -logo

www.swradio.net

SDXL-KESISRADIO VIA SWR

Linnasmäki - Turku 8.8.2009

Scandinavian Weekend Radion erikoisradio jälleen äänessä. Tällä kertaa nimellä SDXL-Kesisradio via Scandinavian Weekend Radio. Tämä tarina on korutonta kertomaa... Keskitymme todellakin asioiden taustoihin, sillä tapahtumakertomuksia varmaan tullaan julkaisemaan Radiomaailma -lehdessä. Itse olen juuri tehnyt SWR:lle parituntisen kokoomaohjelman, jossa olen viralliset tapahtumat selostanut.

Scandinavian Weekend Radiolla on tapana myydä vuosittaisista lähetyspäivistään muutamia päivä ns. ulkopuolisille tahoille. Tosin lähes sama porukka on kuitenkin ollut niitä toteuttamassa. Niin tälläkin kertaa. Taustoista voisin kertoa, että nippanappa tämästäkin lähetyksestä päätös saatiin aikaan. Mutta asiat siis varmistuivat kesän alussa. Jonkin aikaa myös FM-taajuudenn käyttäminen oli mukana kuvioissa, mutta sitten sekin jätettiin suosiolla pois. Itse olin mukana mm. kyselemässä tekijänoikeursjärjestöiltä, miten ylimääräinen lähetyspäivä ja FM vaikuttavat maksuihin. Ja lopulta asialla ei ollutkaan merkitystä, sillä SWR:n normaali lähetys 1.8. jätettiin pitämättä, koska se oli vain viikkoa ennen erikoislähetystä.

Scandinavian Weekend Radiolla jäsenmäärä on alle parikymmentä. Ja niistä ns. aktiivisia on viidestä kuuteen, seitsemään, joten useitakin tehtäviä saattoi tulla yhden kontolle. Sovittiin, ketkä lähtevät Turkuun ja ketkä jäävät Virtain päähän hoitamaan tekniikkaa ja tekmään tarvittaessa väliohjelmaa.

Aiemmista kerroista viisastuneena mieltäni vaivasi epävarmuus, onkohan sittenkään kaikki kunnossa ns. etästudion ohjelmansiirrossa. Tässä tarkoitin laajakaistaa. Virtain studion päässä nopeutta on vaikka muille jakaa. Siinä ei ole ollut ongelmaa. Nyt sitten kolmannen suoran lähetysyrityksen onnistumisen takaamiseksi ilmoitin kongressikeskusken atk-vastaavalle tarpeemme. Sain ohjeita siitä, mitä tietoja tarvitaan yhteyden avaamiseksi. Lopulta tiedot saatuani, (reilua viikkoa ennen!) välitin ne eteenpäin kaiken piti olla kunnossa. Niin, siis piti! Vähällä oli lopulta käydä niin, että lähetyksemme toteutuminen olisi tyssännyt väliaikaisen etästudiomme kynnykselle. Mutta ei tämän, vaan muiden syiden vuoksi, joista valaisen lukijaa tuonnempana.


Aseman paidat mukaan matkaan.


Matkalla Virroilta Turkuun.


Kongressikeskus Linnasmäki.

Lähetysviikonlopun lähestyessä pyörittelin peukalojani. Tavarat oli kasassa ja pakattuna matkaa varten monta päivää sitten. Olisin vaikka heti ollut valmis lähtemään matkaan. Mutta sitten astui kuvaan rikkoutunut Opelini. Olinkin jo jonkin aikaa miettinyt, mikä se siellä takana kolisee. Voihan sillä ajaa, mutta ei kovin hyvin. Ja kun havaitsin, missä vika, matka sekä Virroille että sieltä matka Turkuun oli vaarassa. Ja minulla kun oli kuitenkin pääosa studiotavarasta, mikkejä, kaapeleita ja cd -ym. soittimet. Päätin kuitenkin lähteä matkaan, mutta jo keskiviikkona 5.8, jotta saan Opelin perille Virroille, jonne se jäisi korjattavksi siksi aikaa, kun olen Turussa. Matkaa pystyi tekemään hieman alle 90km/h. Muuten irtonainen oikeanpuoleinen takajousitus kolisi liian lujaa ajaessa. Jotakin oli irti kiinnityksissä ja koko jousitus tuli läpi tavaratilaan Sain sovittua Madmanin kanssa, joka myöskin olisi menossa Virtain kautta Turkuun, että päsen hänen mukanaan. Mitä sitä suotta matkaan kahdella autolla, otten huomioon nykyisen bensankin hintatason! Matkaa tehtiinkin sitten rattoisissa merkeissä. Kuten yo. kuvista näkyy, mukana oli Madman vaimoineen ja koirineen ja käytössä oli tilava, 7 hengelle rekisteröity tila-auto.

Virtain studiolla Liedenpohjassa tein valmistelevat toimet valmiiksi lähetystä varten. Sitten odotin pari päivää, että saan paitapainosta lisäerän, joka oli tilattu varta vasten myntiin Turun kesikseen. Pakkailin ne valmiiksi muiden tarvittavien laitteiden kanssa odottamaan perjantaiaamua, jolloin Madman saapuisi ja päästäisiin jatkamaan matkaa kohti Turkua. Studiolta otettiin mukaan muuten äänenkäsittelyyn tarvittava tietokone. Madmanilta oli Rovaniemeltä matkassa striimaukseen iskussa oleva tietokone, jota oli jo muissa lähetyksissä aiemmin menestykselliseti käytetty.


Tähän tilaan studio pystyyn.


SWR Shop myös paikalla.


Valmistautumista seuraavaan päivään.

Muutaman matkalla tapahtuneen tauon ja tiukan kartanlukemiseni ja yhden harha-askeleen jälkeen olimme Turussa Hotelli-Kongressikeskus Linnasmäen edessä. Alkumatka oli melko tuskaista, sillä oli tosi lämmintä ja aurinko paahtoi suoraan läpi etulasista. Koko viikonloppu olikikin kesän viimeisiä helteisiä sellaisia. Eli pari päivää touhusin paita markänä. Niin varmasti muillakin kesäkokouksen osallistujilla oli, sen verran painostava ja kostea ilma oli konfrenssikeskuksen sisätiloissa.

No, oltiin siis vihdoin paikalla ja katseltiin, missä olisivat opasteet studiotiloina käytettävään kokoustilaan. Eipä sitten missään. Pääosin ovet olivat lukossa. Receptioniin piti siis ottaa yhteyttä. Epä siellä tiedetty asiasta mitään. Yksi tila oli heillä tiedossa, mutta se huone oli kuulemma remontissa joka sisälsi muuttolaatikoita. -Ei sinne saa mennä.

Minä siitä sitten soittamaan atk-vastaavalle, joka oli lopettanut kello 15 työt. Ja me olimme paikalla kello 16 maissa. Kuulin ja näin, kuinka puheluni kääntyi receptioniin. Selitin taas kerran vaativasti asiani. Ja siitä sitten tyttö soittamaan vapaalla olevalle atk-vastaavalle, joka saatiinkin kiinni. Pitkällisten selvitysten jälkeen meidät päästettiin lukittuu huoneeseen, jonne meille oli kuin olikin avattu laajakaistan portit striimillemme. Halusimme kuitenkin katsoa, millaisessa siivossa se olisi ja pysyisikö sinne perustamaan etästudion kaikesta huolimatta.

Kuulin, että kyseessä oli parin opettajan työhuone, josta he olivat jo muuttaneet pois ja muutama muuttolaatikko tosiaan lojui lattialla. Tilassa oli myös runsaasti tuoleja ja pöytiä, joista sitten pystyttiin vaivatta rakentamaan perusta studiollemme. Potkittiin vain syrjään muuttolaatikot ja ryhdyttiin roudaukseen. Siinä olikin sitten koko ilta aikaa rakentaa ja ryhtyä kokeilemaan striimiyhteyttä Virroille. Pari tuntia vielä kokoonpanon valmistumisen jälkeen vielä jouduttiin odottelemaan, jotta Dj Miki ehtisi Virtain päähän valvomaan kokeilua. Testilevynä oli Meiju Suvasta. Ja ihme ja kumma! Striimi toimi sittenkin! Ja toimi kuin juna koko tarvitsemamme ajan.


Kohta se alkaa.
Ja striimi pelaa.


Dj Madman vauhdissa.
Aamuohjelmaa eetteriin.


Dj Madman vauhdissa.

Mutta, ei tähän vielä vastoinkäymiset päättyneet! Selvitimme receptionin tytölle, minkä aikaa joutuisimme huonetta käyttämään. -Se ei ole mahdollista. Häly menee automaattisesti päälle illalla kello 23. Sen jälkeen paikka on suljettu ja kaikkien on poistuttava kongressikeskusen tiloista. Aamulla sitten pääsee taas, kun keittiöhenkilökunta tulee seitsemän maissa ja avaa ovet.

Että se siitä sitten. Suunniteltu 2 tunnin ohjelmapätkä kello 00-02 Turusta ei siis onnistuisi. Päätoimittajana asia ei huolettanut lainkaan, sillä päiväsaikaan kuitenkin oli ohjelma-aikaa runsaasti käytettävissä. Ei muuta kuin kaavioon nopea ohjelmanmuutos. Toisia asia kyllä närkästytti kovinkin ja tiukkojakin neuvotteliuja käytiin asian tiimoilta receptionin kanssa. Mutta mikään ei auttanut. Sanoin, että mennään nyt sitten näillä. Kunhan vain striimi pysyy päällä. Virroilta Dj Miki varoittelikin katkaisemasta yhteyttä, kun se kerran on saatu toimimaan. Ja kun kello lähestyi 23, iskin cd-soittimeen Bon Jovin levyn ja säädin sen soimaan aamuun saakka, kunnes tulisimme paikalle ennen kello 08.

Käytimme studiokalustamisessa myös avustajamme Pena-sedän Yamaha -mixeriä ja kenttänauhoituksiin hänen nauhoitus- ja mikkikalustoaan. Yhteistyöllä homma pelasi tältäkin osin.


Dj Häkä vauhdissa.
Tom Jonesia peliin.


Nuoria ohjelma-avustajia.
Juha ja Antti.


SWR Shop avoinna käytävällä.
Kauppa olisi voinut käydä paremminkin.

Aamulla jo kello 06 levottomasti nukutun yön jälkeen näin suoraan huoneeni sänkyyn ikunaverhojen lomasta SDXL:n edellispäivänä salkoon nostetun lipun. Jo kello 07 jälkeen kuului, kuin ryhmä suomalaisia hostellivieraita oli lähdössä ja menossa aamiaiselle. Meille oli varattu aika kello 08, mutta silloin piti jo lähetyksen olla menossa. Joten menin näiden vieraiden mukana. Ja samaan aikaan paikalle saapuikin hotellin puolelta Madman myös aamiaiselle. Otimme vielä mukilliset kahvia studioon. Ja sitten ei muuta kuin eetteriin Scandinavian Weekend Radion erikoisradioon nimellä SDXL-Kesisradio via SWR.

Kaiken ohjelmanteon välissä tuli tietysti seurattua myös varsiaisen kesäkokouksen ohjelmatarjontaa. Tosin vain sieltä täältä. Näin jälkikäteen olisin toivonut saavani enemmänkin studiohaastateltavia. Olisi tuonut enemmän sisältörikkautta. Mutta menihän se näinkin. Aina oppii jotakin tulevaisuuden varalle. Tosin tässä vaiheessa ihan heti en vastaavaan keikkaan olisi lähdössä. Kaiken kaikkiaan mukana oli muutama studiohaastateltava ja nuorisioakin oli ohjelmaa tekemässä muutaman tunnin. Helpotti meitä muita vastuunkantajia.

Lähetyspäivän aikana tallensin taphtumia myös videolle, joten SWR:n nettisivujen SWR-TV -osion kautta on sitäkin netissä nähtävissä. Eihän siinä paljon tapahdu, mutta on ainakin tapahtumien tunnelmia ja tekijöitä mukana. Tuokin vhs-c -nauhoja käyttävä videokamerani taitaa kohta olla täysinpalvellut. Parasta tietysti olisi siirtyä käyttämään kameraa, joka still-kuvien lisäksi ottaa liikkuvaa kuvaa. Latailkaa, jos yhteysnopeudet sallivat! Linkki tältä sivulta lähtee suoraan Nebulan palvelimelle, jossa SWR:n nettisivut sijaitsevat. Ja jossain vaiheessa ilmestyvät sinne myös jälkilähetyksenä ohjelmanäytteet.

Kaikki päättyy aikanaan. Niin myös Kesisradion lähetys lauantaina kello 23:59. Ja kesäkokous sunnuntaina iltapävällä. Illalla kello 22 heti viimeisen levyn jälkeen ryhdyin purkamaan studiota, jotta sunnuntai-aamuna kaikki olisi valmista autoon pakkaamiseksi. Viimeinen raportti annettiin vielä puhelimitse la illalla ennen 23 huutokaupan ollessa meneillään taustalla. Nimittäin ruokala, jossa iltatilaisuus pidettiin, oli samassa kerroksessa ja rakennuksessa, jonka ovet suljettiin tosiaan kello 23.


SDXL-Kesisradion väkeä.
Pena-setä, Madman, Häkä ja TET.


Pienen auditorion tallennuspiste.
Viimeinen luento tallentumassa.


kesisradio2009.wmv 14,24 kt
Videon kesto: 9:10

Sunnuntaina ei muuta kuin aamupäivän yhden tilaisuuden tallentaminen kokoomaohjelmaa varten. Se lähetettäisiin syyskuun lähetyksessä. Sitten olikin aika lähteä Turusta kohti Virtoja. No olihan siinä paluumatkallakin muutama kompa matkassa, mutta vihdoin perille selvittiin lopputurinoihin, jossa Dj Miki olikin jo odottelemassa. Tavaroiden purkamisen ja pienen tauon jälkeen Madman porukoineen oli valmis jatkamaan kohti pohjoista. Kiitin matkaseurasta ja jäin asemalle vielä seuraavaksi yöksi lepäilemään keikan jälkeen. Palailin sitten alkuviikosta kotia kohti, korjatulla Opelilla.

Seuraavalla viikolla olikin vielä työnä keittää kokoon parituntinen kertausohjelma syyskuun lähetykseen. Samalla piti saattaa SWR:n kuvagalleriaan sitä samaa kuvamateriaalia, mitä näilläkin sivuilla on. Paitsi että näette tässä muutamaa kuvaa enemmän. Lisäksi olen koodaillut Kesisradion jälkilähetyssivuja valmiiksi, jotta nekin, jotka eivät lähetystämme kuulleet, saisivat mahdolliusuuden tutustua ohjelmistoomme. Kaikiin näihin pääset kiinni menemällä sivuille: www.swradio.net.

Tähän vielä lopuksi kesislehdessä DX-Turpakäräjät 2009 ollut juttu, jossa SWR:n toimintaa esiteltiin:

Scandinavian Weekend Radio on Vaihtoehtoisen radiotoiminnan tukiyhdistys ry:n vuonna 2000 perustama ja jäsentensä ylläpitämä formaattivapaa radioasema. SWR lähettää ohjelmaa joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina asemapaikaltaan Virtain Liedenpohjasta, sekä vuosittain muutamia normaalin lähetysrytmin ulkopuolisia erikoislähetyksiä.

SWR lähettää 49 metrin bandilla taajuuksilla 5980kHz ja 6170kHz, 25 metrin bandilla taajuuksilla 11690kHz ja 11720kHz sekä keskiaalloilla taajuudella 1602kHz. 25 ja 49 metrin bandeilla taajuutta pyritään vaihtelemaan siten että pysyisimme aina mahdollisimman puhtaalla taajuudella.

Vuosien mittaan SWR on myös toiminut yhteistyössä monien eri tahojen kanssa järjestäen monenlaisia erikoislähetyksiä ja tänäkin vuonna SWR lähettää ohjelmaa Suomen DX-liiton kesäkokouksesta Turusta.

SWR:n toiminta on muodostunut nykyisen kaltaiseksi menneiden yhdeksän vuoden aikana. Uusia taajuuksia ja lähettimiä on otettu käyttöön ja antennien suuntauksia on välillä muuteltu. Viimeisin tekniikkaan liittyvä muutos oli keskiaaltoantennin uudelleen viritys, jonka ansiosta kuuluvuus taajuudella 1602kHz koheni selkeästi entisestä. SWR pyrkii uudistumaan myös jatkossa ja mahdollisten uudistusten suhteen pyritään pysymään entisillä linjoilla eli tehdään ensin ja tiedotetaan sitten.

SWR on pienen radioharrastajaryhmän ylläpitämä harrasteradioasema ja tästä syystä uutta verta toivotaankin porukkaan. Jäsenten henkilökohtaiset kiireet kun usein menevät radioharrastusten edelle ja tästä seuraa ajoittain pula ohjelmantekijöistä ja talkoolaisista.

Jos siis ohjelman- tai idien teko kiinnostaa tai radiotekniikka vetää puoleensa, ota yhteyttä SWR:n tiimiin ja tarjoa työpanostasi SWR:n lähetysten jatkuvuuden takaamiseksi. SWR:n toimintaa voi tukea myös liittymällä kannatusjäseneksi tai ostamalla SWR:n T-paitoja.

Teksti ja kuvat: © Tapani Häkkinen 2009, paitsi lopputeksti: © SWR


©WEBdesing HÄKÄStudio25.11.2017