HÄKÄposti ONLINE -logo

www.swradio.net

Alkio -opisto, Korpilahti 6.8.2011

Scandinavian Weekend Radion erikoisradio oli jälleen äänessä elokuuna alussa. Tälläkin kertaa nimellä SDXL-Kesisradio via Scandinavian Weekend Radio. Itse olen juuri tehnyt SWR:lle todella rankasti lyhennellyn version tunnin mittaisen kokoomaohjelman, joka ajetaan asemalla kuukauden kuluttua, syyskuun lähetyksessä vähintään kolmeen eri otteeseen, jotta saataisiin mahdollisimman moni kuuntelija mukaan ja väisteltyä radiohäiriöitä.


Oppilaitoksen käytävältä löytyi luokka.


Studioluokanuokan ovessa studiokyltit.


Studioluokasta löytyi oikea studio.

Sää kokouspaikalla oli koko viikonloppuna vaihteleva. Ohjelmaa välitimme varta vasten studioksi rakennetusta tilasta 24 tunnin lähetyspäivän aikana lähes 10 tuntia. Onneksi paikalla oli kaksi ohjelmantekijää dj:t Madman ja minä Häkä. Kalustosta olin ensin osan siitä ottanut Virroilta mukaan kotiin Mäntyharjulle ja vielä lisää tavaraa mukaan sitten Korpilahdelle. Madman toi vain omaa levystöään.


SWR Shop:n myyntipöytä valmiina.


Luokan perällä oli studiomme.


Lipunnostossa Jan-Mikael Nurmela
ja Pertti Louni

Perjantaina pystytin lähes yksin koko studion noihin em. tiloihin, koska Madman oli vasta tulossa Tikkakoskella, kun soitin, että missä sitä ollaan tulossa. Lisää tavaraa oli tulossa vielä dj Mikin mukana moottoripyörän selässä. Nimittäin uhohtui SWR:n iso banneri ja pitkät mikkikaapelit siis sinne Virroille. Mutta Miki oli onneksi tässä välissä käynyt siellä. Tarkistettiin, että laitteet toimivat ja laajakaistayhteys serveille oli kunnossa. Sitten Miki siirtyi Virtain studion päähän loppuviikoksi. Meidän jäädessä pohtimaan, millaista ohjelmaa tehtäisiin meille varatulla ajalla.


SWR seurasi myös tevetulotoivotuksia.


Tekniikasta Mikko tarkasti, että kaikki
toimii nettiyhteyttä myöten.


Madman vauhdissa studion äänieristetyn
lasin takana.

Ja ohjelmaa saatiin kasaan siten, että perjantaina tallensin lipunnoston, tervetulopuheet ja yhden studiohaastattelun. Mikrofonipiste sjoitettiin sitten myös opiston auditoriin, josta saataisiin suoraa materiaalia lähetykseen. Osa siitä päivien aikana myös tallennetiin ja pikaleikattiin paikalla ennen ulos ajamista. Myöhemminhän nämä pätkät tulevat www.swradio.net -sivustolle jälkikuunteluun podcasteina. Lauantai-illan iltajuhlasta saatiin ääntä taivaalle käyttämällä noita em. pitkiä mikkikaapeleita Ravintola Santerissa. Kuultiin trubaduuria ja huutokaupan menoa.


Lähetys menossa SWR:n etästudiosta.


Dj Häkä kakkosjuontajan pallilla.


Kesäkouksessa mukana ollut
Pertti Salonen haastattelussa.

Kesäkokouksen ohjelmaa siis seurattiin niin auditoriossa kuin rakentamassamme studiossa odotellessamme yhteyden jälleen siirtymistä Virroilta. Samalla Madman sai muutamat haastateltavat myös studioon saakka, joten saimme eetteriin myös vaihtelevanpaa ja elävänpää ääntä.

Studiomme tarkkailukaiuttimina pääsimme käyttämään siellä jo valmiiksi olleita kaiuttimia TEAC:n monitorivahvistimen kautta. Mikikin piti tätä hyvänä ratkaisuna. Tätä kun en ennalta tiennyt, mukana oli myös tietokoneen erilliskaiuttimet, mutta siis tositoimissa ne jäivät käyttämättä.

Mikrofoneina oli omat, ja juuri ennen keikkaa hankitut mikrofonit ja samassa paketissa saatu mikkiständi. Kyllä Shure SM58 on aina paikkansa täyttää! Paikalta löytyi muutamia pöytästandeja, joita jossain vaiheessa myös käytettiin hyväksi. Yksi omakin oli mukana varuilta.

Mitä muuta kalustoa mukana? Virroilta lainamixeri Behringer Eurorack UB1622FX-PRO, jota on muutenkin käytetty ulkotuotannoissa. CD-soittimena käytettiin myöskin lainalaitetta, sen oli Trevor antanut kokeeksi keikalle: Gemini CDM-3600 Professional DJ Work Station. Ei meidän käyttöön lainkaan sopiva laite. Jinglekoneena käytettiin SWR:n vara- MD-soitinta: Sony MDS-JE530. Jossain vaiheessa käyttöön otetiin myös studioluokasta löytynyttä TEAC:n vanhaa cd-soitinta.

Tietokonekalustona oli allekirjoittaneen omat pelit. Eli Studiokoneena/tallentimena ja leikkurina FujizuSiemens Scaleo J -pöytäkone ja striimikoneena HP510 -läppäri. Pelit pyöri ehkä 24 h ja enemmänkin. Näistä ei valitamista.


Haastattelu menossa.


Häkän vuoro tarttua puikkoihin.


Kovat (vanhat luut) piinapenkissä.
Tor-Henrik Ekblom ja Jyrki Talvitie.

Kokousohjelmaan kuului myös kiertoajelu Korpilahdella sekä tutustuminen Petäjäveden Radio- ja puhelinmuseoon, muttemme niihin osallistuneet. Toimintaa riitti myös kokouspaikalla. Studioluokassa oli silmiemme eteen pystytetty se perinteinen SWRShop -myymälä. Se kiehtoi joitakin kokousvierita mutta vain muutamille sain paitoja myytyä sekä vähän muutakin. Tulokseen on kuitenkin tyytyminen.

Kaiken kaikkiaan yhtä työllistävä keikka kuin aiemmat vastaavat. Kun saisi systeemit vielä kevyemmiksi. Mutta kun musiikkia ei voi soittaa mp3 -tiedostoina, on tyytyminen cd-musiikkiin.Onhan Scandinavian Weekend Radio "entisaikain radiotoiminnan harvinainen muinaisjäännös".

Tapani Häkkinen


©WEBdesing HÄKÄStudio25.11.2017