HÄKÄposti ONLINE -logo

www.swradio.net

Radio Gospel 95,70 MHz, Keuruu

Helluntaiherätyksen lyhytaikainen tapahtumaradio Radio Gospel piti lähetystä Iso-Kirja -opistolla Keuruulla kesäkuussa 2012 viisi päivää ajalla 21.-24.6. Itsellänikin oli tilaisuus kuunnella muutama hetki lähetyksiä niin striiminä kuin FM:lläkin. Ja kolmantena oli mahdollisuus kuulla asemaa livenä, sillä vihdoin, monen vuoden suunnttelun jälkeen pistäydyin itse lähetysten syntypaikalla tsekkaamassa studiot ja tilat sekä kaluston.

Tässä jutussa on tuon helluntaiherätyksen 100-vuotisjuhlakonfrenssin tapahtumaradion RadioGospelin radioryhmän vetäjän, Paavo Rauskasen haastattelu. Haastattelu on lyhennelmä SWR:n Juhannusradioon tehdystä "Mediamaailmanmenoa" -ohjelmasta.

Rauskanen kertoi, että, kun radio aikanaan perustettiin 90-luvulla, niin asema nimenomaan perustetiin palvelemaan niitä juhlilla olevia ihmisiä, jotka eivät pääse katsomaan tapahtumia paikan päälle. Juhla-alueella on paljon lapsiperheitä, ikäihmisä, liikuntaesteisiä ja ne 2000 talkoolaista, jotka eivät pääse seuraamnaan tapahtumia mm.juhlateltaan. Hehän ovat juhlan aikana tekemässä niitä töitä, jotta juhlat onnistuisivat. Heitä varten perustetiin sitten radio, jotta vaikka perunankuorija voi omalla matkaradiollaan kunnella julistusta työnsä ohessa. Tästä kaikki lähti liikkeelle.

Radio Gospel on toiminut Keuruulla vuodesta 1993. Sitä ennen toimittiin Hattulassa parin vuoden ajan. Nykyisen FM -taajuuden teho on 350 wattia.

Alkuajoista Ruuskanen kertoo, että heillä oli studiona työmaaparakki -kontti. Sinne rakennettiin studio, josta vedettiin kaapeli läheisen mäen päälle antennille, joka oli puun runkoon kiinni sidottu rautaputki. Alue oli maastollisesti hyvä, sillä paikalla oli vain yksi mäki, jossa antenni sijaitsi. Antenni ei ollut korkealla, mutta lähetyksille saatiin silti hyvä kantavuus juhla-alueelle.

Muuten olosuhteet olivat alussa aika ankeat. Jokainen ohjelmantekijä raahasi paikalle omat levynsä ja kasettinsa. Juhlateltasta oli vedetty ilmakaapeli studioparakkiin, jonka kautta äänimateriaalia välitettiin. Juhannuksen aikaan, jolloin useimmiten oli lähetyksiä, oli hyvin usein ukkosia, joiden aikana ilmakaapelin ympärille indusoitui sähkövaraus. Kerran sitten ukonilmalla puhelin pomppasi studion pöydällä, savu pöllähti mikseristä ja äänet hiljenivät. Onneksi tekniikan alan ihmisiä oli paikalla ja vika saatiin korjattua yhtä mixerin moduulia vaihtamalla.

Mukaantulostaan toimintaan Rauskanen kertoo, että oli tehnyt jo tätä ennen jonkin verran radio-ohjelmia, mm. kuunnelmia. Hän halusi käyttää kykyjään myös näiden hengellisten juhlien hyväksi.


Studiot sijaitsevat ns. kirjastotalossa.


Paavo Rauskanen videoleikkauspisteessä.


Aiemmin studion tarkkaamo oli lasin tällä puolella.

Keuruulla aluksi oli käytössä linkkilähetin, josta ohjelmaa välitettiin varsinaiselle lähetimelle korkean maston juurelle Häntämäelle. Tämän kuuluvuusalue kattaa noin 50 kilometriä. Tosin ukkonen poltti myöhemmin tämänkin siirtolähettimen, jolloin jäljelle jäi vain hiilet. Tämän jälkeen siirryttiin välittämään ohjelmaan internetin kautta studiolta lähettimelle.

Vuosien varrella asemalle on muodostunut kiinteä alan harrastajien ja avustajien ja toimittajien verkosto, joka ohjelmia toimittaa niin radiolle kuin videolle juhlateltan suorien saarnojen lisäksi. Osa heistä on alan ammatilaisia. Rauskasen mukaan yhteishenki on todella hyvä.

Studiotilat ovat pysyviä Iso-Kirja -opistolla, paitsi terassistudio, joka rakennetaan joka kerta uudelleen opiston kirjastotaloon. Aiemmin opistolla on ollut radiokursseja avustajille, mutta tilat ovat olleet viime vuosina talvisaikaan vajaakäytöllä. Takavuosina radiokursseja pidettiin juhlien aikana, jolloin otettiin toimitustyöstä kiinnostuneita vasta-alkaijia mukaan, joita sitten pikkuhiljaa ajettiin sisään toimintaan. Osa heistä on jatkanut toimittajan tai alan töihin.


Ohjelman juontaja valvoo.


Toimittaja/juontaja näkyy videolla led -valojen loisteessa.


Broadcast-tasoinen tv-studio terassilla.

Keuruun seutukunnan kanssa on ollut monenlaita yhteistyötä. Asemalla on ollut useita lähetyskertoja, mm. näin juhannuksen aikaan, elokuun lopulla toinen, syyskuun alussa kolmas, jouluradio, pääsiäisradio, jopa vappuradio. Tuolloin toiminta oli paikallisradio -tyyppistä toimintaa.

Yhteistyötä oli ollut mm. Höyryveturipuiston kanssa. Rauskanen muistaa, kuinka oli tekemässä juttua höryveturin kyydissä. Hänen mielestään se oli mahtava kokemus. Keuruun kaupungin ja paikallisten yrittäjien kanssa on ollut myös yhteistyötä.

Yleensä se palaute mitä asema on saanut, on ollut varsin positiivista. Koko Iso-Kirjan alue ja siihen liittyvä radiotoiminta on otettu myönteisesti vastaan. Tosin tällä kertaa mainoistoiminta on aika pientä. Asema ei ole kerännyt paikallisilta yrityksiltä mainoksia, sillä se vie niin suuren osan ajasta. Siis mainosten kerääminen ja mainosten tekeminen. Radio Gospelilla on muutamia suurimpia yhteistyökumppaneita, joiden avulla toimintaa pyöritetään. Aseman toiminta on suurimmaksi osaksi Iso-Kirja Opiston toimintaa. Opisto loppujen lopuksi vastaa toiminnan taloudellisesta pyörittämisestä.

Radio Gospelin levystöä

Toiminnan nykyisestä laajuudesta radioryhmän esimies Paavo Rauskanen kertoo, että asema on hyvin voimakkaasti lähtenyt mukaan internet-aikakauteen. Ensimmäiset vuodethan tehtiin vain radio-ohjelmaa. Pian siirryttiin Internetiin äänilähetysten kanssa. Ja nyt sitten viime vuodet ollaan tehty Internet-televisio -ohjelmaa. Eli se ääniraita, joka menee radioon, sama menee Internettiiin, mutta kuvallisena.

Rauskanen kertoo, että "Radio Gospelissa teemme kaikki ohjelmat nykyään kuvallisena, mutta sillä tavalla että niitä pystyy kuuntelemaan myöskin pelkästään radion kautta. Tämä aiheuttaa aseman toimittajille määrätynlaista suhtautumista, että ei pelkästään voida tukeutua kuvalliseen kerrontaan missään vaiheessa, vaikka Internet-tv:stä onkin kysymys. Vaan pitää olla selllainen ääni mukana, että radion kuuntelijatkin tietävät missä mennään. Meillähän on nyt tuolla yläkerran aula-studiossa broadcast -tason tv-studio, jolla voidaan tehdä monikamera työskentelyä ja tehdä vaikka yleisradiotasoista ohjelmaa, jos sellaista tarvittaisiin. Me olemme saaneet yhteistyökumppaneiltamme lainaksi veloituksetta laitteistoa lähetysten ajaksi. Kumppaneilta on joskus jopa tullut osaavaa henkilökuntaa niitä käyttämään."

Tämän hetkisestä tilanteesta Rauskanen kertoo: "Nyt me tietenkin olemme tavoitettavissa ympäri maailman, kun lähetyksemme on Internetissä. Tänään aamulähetyksessäni luin terveisiä Equadorista, Ugandasta ja Thaimaasta. Ihmiset siellä ovat seuranneet lähetyksiämme Internetin kautta. He olivat sitä mieltä että, "Hyvin näkyy ja hyvin kuuluu"."

Nettistriimin kuuntelijamäärää ei ole rajoitettu mitenkään. Rauskasen mukaan yhtäaikaisia kuuntelijoita on tuhannesta kahteen tuhanteen. Edellisestä vuodesta netin kautta katselijoiden määrä on kaksinkertaistunut.

Lopuksi Paavo Rauskanen kertoo toiminnan tulevaisuudesta: "Keskustelimme meidän "Internet-gurumme" kanssa toimintamme jatkosta ja hän kertoi, että seuraava toimintamme haaste on Internet -kuuntelijamme ja -katselijamme. Niiden määrä alkaa olla niin valtava, että palvelinkapasiteettia täytyy pian lisätä. On sitten eri kysymys, mistä me sitä saamme. Se on iso haaste. Siihen ei vielä löydetty vastausta. Tulevaisuuden suhteen meillä ei ole mitään isompia suunnitelmia. Ohjelmaamme voidaan jo nykyäänkin seurata vaikkapa nykyaikaisen älypuhelinten kautta. On radio ja on Internetti välityskanavina. Mitä uutta sitten tulevaisuus tuo tullessaan tekniikan kehittyessä? Katsotaan, ja yritetään vastata haasteisiin mitä tulevisuus tuo tullessaan", lopettaa Rauskanen.

Tapani Häkkinen


©WEBdesing HÄKÄStudio25.11.2017